www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

15.08.2008.

U julu deflacija 1,1 odsto

Beta

U Srbiji je u julu zabeležena deflacija od 1,1 odsto, na godišnjem nivou, prema metodologiji Evropske unije, objavio Zavod za statistiku.

Kako se navodi, godišnji rast potrošačkih cena je pao na 13,9 odsto, sa 14,9 procenata u junu. U julu 2008. su u odnosu na prethodni mesec najviše povećane cene školarina, 3,6 odsto. Transport je poskupeo 1,7 odsto, zbog povećanja cena goriva. U grupi "Restorani i hoteli" prosečno julsko povećanje cena bilo je 0,4 odsto, zbog povećanja cena pića.

Cene hrane i bezalkoholnih pića bile su niže 3,5 odsto zbog sezonskog sniženja cena voća i povrća, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge.

Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, inflacija u Srbiji u julu bila je 0,1 odsto, a u prvih sedam meseci 2008. 6,2.