www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

15.08.2008.

Rast tržišta telekomunikacija za 2008 u Srbiji vredan 1,65 milijardi eura

Beta

Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić ocenila je da će srpsko tržište telekomunikacija ove godine porasti 10 odsto, na obrt od 1,65 milijardi evra. Jeftiniji Internet i razgovori s inostranstvom.

"Taj rast je veći nego na tržištu Evropske unije, ali je naše tržište manje i naša privreda beleži rast veći nego u razvijenim zemljama", kaže ona. Prema njenim rečima, tržište telekomunikacija čini četiri do pet odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije, što je više nego u EU i potvrđuje dinamičan rast proteklih nekoliko godina.

Jasna Matić je najavila da će Ministarstvo raditi na izradi zakona kako bi se srpska regulativa sektora telekomunikacija uskladila s novim evropskim standardima zbog toga što je Zakon o telekomunikacijama rađen prema standardima iz 1998.

Prema rečima ministarke, izrada zakona o elektronskim komunikacijama trajaće vise od godinu dana jer bi trebalo da omogući da se standardi usaglase sa evropskim, ali i da taj propis bude u skladu sa stanjem na srpskom tržištu.

"Zakon o elektronskim komunikacijama će zameniti Zakon o tekomunikacijama i obuhvatiće i satelitsko emitovanje programa, kablovsku televiziju i digitalizaciju televizije", navela je ona.

Kako je podsetila, digitalizacija televizije mora se sprovesti do 2015, a u Evropskoj uniji cilj je da se sprovede do 2012.

U roku od dve godine planira se i donošenje zakona o elektronskoj upravi, koju, kako je rekla Jasna Matić, Srbija u narednim godinama treba da razvije da bi dostigla nivou Evropske unije.

Očekuje se promena cena Interneta i telefona u 2009.

Jasna Matić je rekla kako očekuje da će u 2009. pojeftiniti Internet i telefonski razgovori sa inostranstvom, ali da će se povećati cene za domaće telefonske pozive.

Ona je rezla kako očekuje da će do promene cena doći po usvajanju troškovnog modela utvrđivanja cena za firme koje imaju dominantan položaj na tržištu, a to su Telekom, SBB i Telenor.

"Realno je da će se povećati cene u domaćem saobraćaju, ali očekujem da dođe do pada cena u međunarodnom saobraćaju", kaže ministarka i dodaje da se takav zaključak može izvući na osnovu cena u zemljama regiona.

Cene Interneta mogle bi da padnu i ranije, po usvajanju pravilnika za izdavanje licenci za uvođenje bežične tehnologije vajmaks (WiMax), koja omogućava brz pristup Internetu i pružanje telefonskih usluga.

"Činjenica je da je kod nas pristup Internetu skuplji nego u zemljama u regionu i mi nameravamo da već u prvih 100 dana Vlade napravimo korak ka smanjenju tog problema" donošenjem pravilnika za vajmax tehnologiju