www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

20.08.2008.

Telekom Austrije na Balkanu ostvaruje 27,3 posto prihoda

Bivši austrijski monopolista na Balkanu lani ostvario prihod od 1,34 milijarde eura, što je 12,9% više nego lani

Sve je izvesnije da će do kraja godine Telekom Austrije gotovo trećinu svojih prihoda ostvarivati na Balkanu. U 2007. godini bivši je austrijski monopolista ovdje generirao prihod od 1,34 milijarde eura što je 12,9 posto više no godinu prije. Prema godišnjem izveštaju, Telekom Austrije je lani 27,3 posto ukupnog prihoda ostvario u jugoistočnoj Europi dok je 2006. taj pokazatelj iznosio svega 24,9 posto. Većina telekomovog poslovanja u regiji organizovana je preko mobilne jedinice, grupe Mobilkom. Ta grupacija pod potpunom kontrolom Telekoma Austrije posjeduje 100 postotne udele u 20-tak operacija smeštenih u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Srbiji i Makedoniji.

Brzi procesi

Najveća balkanska operacija Telekoma Austrije je bugarski telekomunikacijski div Mobiltel. Ovaj bivši monopolist donosi Telekomu Austrije gotovo polovinu ukupnih prihoda iz regije. Lani je Mobiltel, koji drži 50,3 posto bugarskog telekomunikacijskog tržišta s približno pet milona korisnika, ostvario prihod od 642,7 miliona eura što je za 58,9 miliona eura više nego godinu pre. Austrijski Mobilkom preuzeo je bugarski Mobiltel pre tri godine za vrtoglavih 1,6 milijardi eura. Taj posao, koji je ostao zabelžen kao jedno od najvećih preuzimanja u istočnoj Europi i jedna od najvećih inostranih investicija što ih je neka austrijska tvrtka preuzela dosad, ujedno je označio potpuni zaokret u strategiji širenja Telekoma Austrije. Mobilkom je tako u poslednje dve godine iskoristio hrvatski Vipnet za širenje u zemlje Jadranske regije.“Zahvaljujući potpori Vipnetovih stručnjaka, ali i stručnjaka iz ostalih kompanija Mobilkom Austria grupe, Vip mobile u Srbiji i Vip operator u Makedoniji započeli su s komercijalnim radom samo šest meseci nakon dobivanja licence. Osim podrške u izgradnji mreže, naši zaposleni na privremenom radu u Srbiji i Makedoniji osigurali su brzu uspostavu procedura i procesa kako bi i ostali segmenti poslovanja poput finansija, marketinga i službe za korisnike što pre počeli s radom”, pojašnjavaju u Vipnetu. Hrvatski Vipnet druga je po veličini operacija Telekoma Austrije na Balkanu. Kompanija je lani ostvarila prihod od 514,2 milijuna eura, a u posljednje dvije godine povećala je prihod za čak 90 milijuna eura.

Preuzimanje brenda

“Vipnet u Hrvatskoj ima kompaniju kćer Vipnet usluge, koja je pružalac naprednih telekomunikacijskih usluga svim kompanija članicama grupe Mobilkom Austria, poput hostinga, te upravlja i poslovima koji nisu naša osnovna delatnost poput upravljanja poslovnim kompleksom na Žitnjaku i voznim parkom”, dodaju u Vipnetu. Mobilkomove operacije u Srbiji i Makedonije preuzele su brend i organizaciju poslovanja već dokazan u Hrvatskoj. Primer, Mobilkom u Srbiji posluje preko kompanije Vip mobile, a celi je posao organizovan u tri kompanije. Osnovni Vip mobile, pomoćni Vip prodaja i kompaniju koja vodi netemljno poslovanje, Vip usluge. Iako su srpski i makedonski Vip krenuli od nule, prihodi im rastu vrlo brzo. Tako je srpski Vip mobile lani ostvario prihod od 13,7 milijuna eura, a makedonski Vip operator 2,4 milijuna eura.

Nastavak regionalne ekspanzije

Osim bugarskog Mobiltela i hrvatskog Vipneta, Mobilkom u regiji značajan prihod ostvaruje od slovenskog Si.mobila.Veliki slovenski mobilni operater, koji drži 26,9 posto tamošnjeg tržišta, lani je ostvario prihod od 170,3 milijuna eura. Telekom Austrije neko je vreme razmatrao kupovinu i Telekom Slovenije, ali ta je opcija manje verojatna zbog posebne telekomunikacijske regulative u Sloveniji. Verojatnije je pak da će bivši austrijski monopolista biti najistrajniji u preuzimanju BH Telecoma, najvećeg telekoma u BiH.