www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

21.08.2008.

Drugi talas širenja Telekoma Austrije u Hrvatskoj

Vlasnik Vipneta mimo njega ušao na tržište veleprodajnih TK usluga vredno 1,5 milijardi kuna

Vipnet nije jedina kompanija Telekoma Austrije u Hrvatskoj. Kako saznaje Poslovni dnevnik, poslednja operacija bivšeg austrijskog monopolista krajem avgusta zaključiće prvu poslovnu godinu, i to s najmanje tri veća poslovna partnera i dva vlastita komunikacijska linka prema Sloveniji.

Boris Nemšić
Boris Nemšić

Riječ je o manje poznatoj i dosta tajanstvenoj kompaniji JetStream Hrvatska, koja, iako se bavi telekomunikacijama, nema kontakt broj telefona, u godišnjem izveštaju Telekoma Austrije navodi se kao posebna, a u Vipnetu, kompanijskoj kćeri Telekoma Austrije, o njoj imaju tek najosnovnije podatke. "Jetstream je skup veleprodajnih telekomunikacijskih usluga ili usluga krajnjim korisnicima koje Telekom Austria pruža na području srednje i istočne Europe. Vipnet učestvuje na tom projektu kao operater koji nudi usluge tzv. carrier hotela i priključka na infrastrukturu Telekoma Austria", kažu u korporativnim komunikacijama Vipneta. Tvrtka JetStream Hrvatska je, naime, pod direktnom kontrolom Telekom Austrije kojem je na čelu Boris Nemšić, dobar poznavalac balkanskog tržišta. Osnovana je krajem prošlog ljeta sa 74.000 kuna temeljnog kapitala, a deo je nove i brzorastuće jedinice austrijskog telekoma kojoj je cilj izgraditi panevropsku optičku mrežu koja povezuje Veliku Britaniju preko srednje Europe i Balkana s Turskom. Prema dostupnim informacijama, JetStream se razvija kroz partnerstva s lokalnim operaterima, a dobar deo njegove infrastrukture već je uspostavljen preko Češke, Slovačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Nadalje, JetStream je sklopio strateška partnerstva s British Telekomom i Türk Telekomom, a također sarađuje s brojnim operaterima u srednjoj i istočnoj Europi. U Hrvatskoj se Telekom Austrija putem JetStreama planira znatnije pozicionirati na više od milijardu i pol kuna vrednom tržištu veleprodajnih telekomunikacijskih usluga na kojem glavnu riječ vodi grupa T-HT.

Kako doznajemo, JetStream već posjeduje linkove prema Ljubljani i Mariboru, a razmatra gradnju novih kapaciteta prema Splitu, Sarajevu i Beogradu. Osim Vipneta, Telekom Austrija ovdje vrlo intenzivno sarađuje s Amis Telekomom i Voljatelom. I dok su nam u Amisu tek šturo potvrdili saradnju dveju kompanija, u Voljatelu dodaju da će postojeću uspešnu saradnju do kraja godine dodatno ojačati. "U segmentu veleprodajnih usluga surađujemo s Telekomom Austrije u Hrvatskoj i Sloveniji. Od njih dugoročno zakupljujemo kapacitete, a oni od nas pojedinačno naručuju zakup kapaciteta za određene klijente ili poslove. Jedan od rezultata te saradnje je da ćemo uskoro upravo u dogovoru s Telekomom Austrije povećati svoje međunarodne kapacitete na liniji Zagreb - Frankfurt", ističe Boris Levenski, direktor odjela opštih poslova Voljatela. Sada su pak vodeći igrači na tržištu veleprodajnih telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj T-Com, Optima telekom, Metronet, Amis telekom i Voljatel. Dodatno se na tom tržištu pozicioniraju državne kompanije sa slobodnim telekomunikacijskim kapacitetima poput Odašiljača i veza, HŽ-a, HEP-a, Janafa i Plinacroa. U nedostatku relevantnih statistika, veličinu tog tržišta najbolje odražavaju rezultati grupe T-HT koja u svom financijskom izveštaju navodi da je T-Com lani povećao prihod od veleprodaje za 10,9 posto, na 1,17 milijardi kuna te da veleprodaja čini 21,4 posto ukupnog prihoda grupe T-HT u fiksnim komunikacijama. T-Hrvatski telekom je taj rezultat postigao ponajviše zahvaljujući velikoj, vlastitoj infrastrukturi.

T-HT u svojoj strategiji ima definisano povećanje povezanosti sa susedima i svetom. Tržišni regulator otvorio je sve frontove liberalizacije u vrlo kratkom roku i time omogućio puni spektar reguliranih proizvoda alternativnim operaterima, što je najveći razlog rasta veleprodajnog tržišta u Hrvatskoj. "Globalni trendovi razvoja telekomunikacijskih usluga u svim segmentima mreže i zahtevi naših korisnika, dinamično tržište neminovno pridonose ubrzanom rastu veleprodajnog tržišta", zaključuju u grupi T-HT-a. Telekom Austrije dosadašnje je širenje uglavnom vodio preko svoje mobilne jedinice, grupe Mobilkom Austria. Pravilo je bilo kupovati i osnivati nove mobilne operatere, odnosno ulaziti u jedan od najbrže rastućih segmenta u telekomunikacijama. Dobar primjer su Vipnet u Hrvatskoj, Vip u Srbiji i Makedoniji te Si.mobil u Sloveniji. JetStream pak pokriva drugi brzorastući segment, veleprodaju, koja jača što je tržište na višem stupnju liberalizacije, odnosno potaknuta povećanjem konkurencije i potreba za širokopojasnim vezama. Nije stoga neobično što je Telekom Austria osnovao podružnice JetStreama u velikom broju zemalja srednje i istočne Europe i odabrao model brze ekspanzije kroz partnerstva.