www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

26.08.2008.

Dojče Telekom najviše zainteresovan za Telekom Srbija, izjavio Tanjugu predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joksimović

Tanjug

BEOGRAD - Za kupovinu "Telekoma Srbija" najviše je zainteresovan "Dojče Telekom" jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je Tanjugu predsednik sindikata "Telekoma" Miroslav Joskimović.

On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska "Dojče Telekoma" u "Telekom Srbije", ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika.

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala "Telekoma Srbija" iznese na berzu i proda putem Inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija.

"Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u 'Telekomu' u čijem je posedu od 8 do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A 'Dojče Telekomu' je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija 'Telekoma'", objasnio je on.

Joksimović je naglasio da "Telekom Srbija", u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih nekoliko godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne iznošen van Srbije.

"Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod", naveo je kao primer uspešnog poslovanja "Telekoma" Joksimović i dodao da su procene da bi kupac "Telekoma Srbija" zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija.

Na pitanje dokle se stiglo sa procesom izbora privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma", Joksimović je naveo da bi, prema njegovim saznanjima, savetnik trebalo da se izabere do sredine septembra.

Sedam investicionih banaka je konkurisalo za taj posao, između ostalih i "Rajfajzen", "Meril Linč", "Siti banka"...., rekao je on i dodao da ukoliko savetnik dobro odradi posao realno je očekivati da se "Telekom Srbija" početkom 2009. pojavi na berzi.

Ssto se tiče izlaska na Londonsku berzu, Joksimović nije optimista da bi se to moglo realizovati tako brzo, odnosno kako ministar Mlađan Dinkić najavljuje sledeće godine, jer "priprema dokumentacije za tako nešto traje od dve do tri godine".

On je naglasio i da se u tom preduzeću uveliko pripremaju da spremno dočekaju prodaju akcija.

Osnovano je i Udruženje vlasnika akcija "Telekoma Srbija" a ideja je da se u njega učlane i zaposleni i penzioneri, ali i građani koji će dobiti akcije tog preduzeća.

Udruženje bi štitilo interese akcionara, i bio bi važan faktor na tržištu kapitala ali bi u političkom smislu imalo veliki glasački potencijal.