www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

27.08.2008.

Rano je za Telekom, a u narednih nekoliko dana se bira privatizacioni savetnik za IPO

KAKO je "Novostima" u utorak potvrđeno, "Dojče telekom" je izrazio zainteresovanost za otkup većinskog dela akcija srpskog "Telekoma". Međutim, predstavnici Vlade Srbije ne nameravaju da u ovoj godini vode bilo kakve razgovore na temu prodaje akcija nacionalnog teleoperatera.

U Vladi Srbije podsećaju da će do kraja ove nedelje biti potpisan ugovor sa privatizacionim savetnikom za pripremu inicijalne javne ponude akcija kompanije "Telekom Srbije". Po javnom pozivu koji je raspisan u januaru ove godine, u trci za dobijanje ovog posla nalazi se sedam velikih međunarodnih investicionih banaka, od kojih će jedna do kraja godine pripremiti strategiju razvoja "Telekoma Srbije".

Privatizacioni savetnik napraviće detaljnu analizu pravnog i finansijskog stanja u "Telekomu Srbija", a zatim izraditi i implementirati strategiju sprovođenja IPO akcija koju će razmotriti i usvojiti Vlada Srbije. Pošto se sve ovo završi, može se krenutii u privatizaciju nacionalnog teleoperatera.

Vlada Srbije, kako nam je rečeno, ne odustaje od privatizacije putem inicijalne javne ponude, a koja podrazumeva prodaju 15 odsto akcija na berzi (kako Beogradskoj, tako i Londonskoj), kao i raspodelu 15 odsto akcija građanima, koji su stekli pravo na besplatne deonice. Prema dosadašnjem preovlađujućem stavu predstavnika Vlade Srbije, "Telekom Srbija" bi u narednom periodu trebalo da ostane većinski u vlasništvu države.

VLASNICI I TRŽIŠTE

"TELEKOM Srbija" trenutno se nalazi u vlasništvu dva akcionara JP "PTT saobraćaja Srbija" (80 odsto) i grčke telekomunikacione firme OTE (15,3 odsto OTE i 4,7 odsto DT ). Ima više od 5,5 miliona korisnika, a prisutan je na tržištu Crne Gore i Republike Srpske. Prošle godine ostvaren je prihod od 75 milijardi dinara, što je za 17 odsto više nego u godini pre. Procene su da ova firma trenutno vredi nešto više od 3,5 milijarde evra.