www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

29.08.2008.

Dojče telekom“ najviše zainteresovan za „Telekom“

Autor: D. K. | Foto:Beta/Ap

Za kupovinu „Telekoma Srbija“ najviše je zainteresovan „Dojče telekom“, jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je predsednik sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joskimović. On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska „Dojče telekoma“ u „Telekom Srbija“, ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika.

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija“ iznese na berzu i proda putem inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija. „Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u ‘Telekomu’ u čijem je posedu od osam do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A ‘Dojče telekomu’ je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija ‘Telekoma’“, objasnio je on. Joksimović je naglasio da „Telekom Srbija“, u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne da se iznosi van Srbije. „Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod“, naveo je kao primer uspešnog poslovanja „Telekoma“ Joksimović i dodao da su procene da bi kupac „Telekoma Srbija“ zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija.


Poslovni Magazin

Dojče Telekom najbliži Telekomu Srbija

Sindikat ocenjuje lošom idejom da se 20 odsto kapitala srpske telekomunikacione kompanije nađe na berzi

Za kupovinu "Telekoma Srbija" najviše je zainteresovan "Dojče Telekom" jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je Tanjugu predsednik sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joskimović. On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska "Dojče Telekoma" u "Telekom Srbije", ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika. Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala "Telekoma Srbija" iznese na berzu i proda putem Inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija. "Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u "Telekomu" u čijem je posedu od 8 do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A "Dojče Telekomu" je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija "Telekoma", objasnio je on. Joksimović je naglasio da "Telekom Srbija", u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih nekoliko godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne iznošen van Srbije. "Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod", naveo je kao primer uspešnog poslovanja "Telekoma" Joksimović i dodao da su procene da bi kupac "Telekoma Srbija" zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija. Na pitanje dokle se stiglo sa procesom izbora privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma", Joksimović je naveo da bi, prema njegovim saznanjima, savetnik trebalo da se izabere do sredine septembra. Sedam investicionih banaka je konkurisalo za taj posao, između ostalih i "Rajfajzen", "Meril Linč", "Siti banka"...., rekao je on i dodao da ukoliko savetnik dobro odradi posao realno je očekivati da se "Telekom Srbija" početkom 2009. pojavi na berzi. Što se tiče izlaska na Londonsku berzu, Joksimović nije optimista da bi se to moglo realizovati tako brzo, odnosno kako ministar Mlađan Dinkić najavljuje sledeće godine, jer "priprema dokumentacije za tako nešto traje od dve do tri godine". On je naglasio i da se u tom preduzeću uveliko pripremaju da spremno dočekaju prodaju akcija. Osnovano je i Udruženje vlasnika akcija "Telekoma Srbija" a ideja je da se u njega učlane i zaposleni i penzioneri, ali i građani koji će dobiti akcije tog preduzeća.


Dojče Telekom hoće Telekom Srbije?

Predsednik Sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joksimović kaže da je za kupovinu te kompanije najzainteresovaniji Dojče Telekom.

Razlog za to je, prema njegovim rečima, što nemački operater preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata. Joksimović je dodao da sindikat nema ništa protiv ulaska tog operatera u Telekom Srbije, ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala Telekoma Srbija iznese na berzu i proda putem Inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija.

"Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u Telekomu u čijem je posedu od osam do 10 odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A Dojče Telekomu je još lakše jer već poseduje negde oko 4,8 odsto akcija Telekoma", objasnio je on.

Joksimović je naglasio da Telekom Srbija ima potencijala za rast i da bi bilo dobro da u narednih nekoliko godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne iznošen van Srbije.

"Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod", naveo je kao primer uspešnog poslovanja Telekoma


Biznis Novine Logo

Dojče telekom merka srpski

(BIZNIS)

Najozbiljniji kandidat za novog vlasnika „Telekoma Srbija" je nemačka kompanija, koja već kroz grčki OTE ima 4,8 odsto akcija

„Dojče telekom" već posredno akcionar u srpskoj kompaniji

Za kupovinu „Telekoma Srbija" najviše je zainteresovan „Dojče telekom", jer preko grčke OTE već učestvuje u kapitalu srpske kompanije sa pet procenata, rekao je Tanjugu Miroslav Joksimović, predsednik sindikata „Telekoma".

On je rekao da sindikat nema ništa protiv ulaska „Dojče telekoma" u „Telekom Srbija", ali kao manjinskog, a ne kao većinskog vlasnika.

Joksimović je naveo da postoje ideje da se 20 odsto kapitala „Telekoma Srbija" iznese na berzu i proda putem inicijalne javne ponude, što nije dobro rešenje, jer će na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju moći lako da sakupi 51 odsto akcija.

- Ako neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana, koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera u „Telekomu", u čijem je posedu od osam do deset odsto akcija, da sakupi tih 51 odsto. A „Dojče telekomu" je još lakše, jer već poseduje oko 4,8 odsto akcija „Telekoma" - objasnio je on.

Joksimović je naglasio da „Telekom Srbija", u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro da u narednih nekoliko godina ostane u državnom vlasništvu kako bi deo profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, a ne iznošen van Srbije.

- Oko 20 odsto kapitala naše kompanije vredi na tržištu između 600 i 800 miliona evra, što je naš jednogodišnji prihod - naveo je Joksimović kao primer uspešnog poslovanja „Telekoma" i dodao da su procene da bi kupac „Telekoma Srbija", zahvaljujući profitu koji ostvaruje ta firma, za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija.

Na pitanje dokle se stiglo sa procesom izbora privatizacionog savetnika za prodaju „Telekoma", Joksimović je naveo da bi, prema njegovim saznanjima, savetnik trebalo da se izabere do sredine septembra.

Sedam investicionih banaka je konkurisalo za taj posao, između ostalih i „Rajfajzen", „Meril Linč" i „Siti banka", rekao je on i dodao da ukoliko savetnik dobro odradi posao realno je očekivati da se „Telekom Srbija" početkom 2009. pojavi na berzi.

Što se tiče izlaska na Londonsku berzu, Joksimović nije optimista da bi se to moglo realizovati tako brzo, odnosno kako ministar Mlađan Dinkić najavljuje sledeće godine, jer „priprema dokumentacije za tako nešto traje od dve do tri godine".

On je naglasio i da se u tom preduzeću uveliko pripremaju da spremno dočekaju prodaju akcija.

Osnovano je i Udruženje vlasnika akcija „Telekoma Srbija", a ideja je da se u njega učlane i zaposleni i penzioneri, ali i građani koji će dobiti akcije tog preduzeća.

Udruženje bi štitilo interese akcionara i bilo bi važan faktor na tržištu kapitala, ali bi u političkom smislu imalo veliki glasački potencijal.


DT mjerka i srpsku mrežu

BEOGRAD - Dojče telekom najviše je zainteresovan za kupovinu Telekoma Srbija, s obzirom na to da preko grčkog preduzeća OTE već posjeduje pet odsto kapitala srpske kompanije - saopštio je predsjednik Sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joskimović.

On je kazao da Sindikat preduzeća nema ništa protiv ulaska DT-a u Telekom Srbija, ali kao manjinskog, a ne većinskog vlasnika.

Joksimović smatra da ideja o prodaji 20 odsto dionica Telekoma Srbija na berzi putem inicijalne javne ponude, nije dobra, jer bi na taj način onaj ko planira da kupi najveću srpsku telekomunikacionu kompaniju mogao lako da sakupi 51 odsto akcija.

- Ukoliko neko kupi 20 odsto akcija, lako će od građana koji imaju 15 odsto, i zaposlenih i penzionera Telekoma u čijem je posjedu osam do deset odsto akcija, sakupiti tih 51 odsto. DT-u je još lakše, jer već ima oko 4,8 odsto dionica - objasnio je Joksimović.

Telekom Srbija, u poređenju sa telekomunikacionim operaterima u regionu, ima potencijala za rast, zbog čega bi bilo dobro da narednih godina ostane u državnom vlasništvu kako bi dio profita kompanije ostao u zemlji, tvrdi on.

- Oko 20 odsto kapitala Telekoma na tržištu vrijedi između 600 i 800 miliona eura, što je jednogodišnji prihod kompanije - saopštio je Joksimović i dodao da bi kupac zahvaljujući profitu preduzeća za četiri godine isplatio eventualnu kupovinu 51 odsto akcija. (Mina biznis)


Totalportal

Deutsche Telekom želi Telekom Srbije

Deutsche Telekom mogao bi preuzeti glavnu ulogu i na srpskom tržištu

BEOGRAD - Najzainteresiraniji za kupnju Telekoma Srbije je Deutsche Telekom izjavio je predsjednik Sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joksimović.Razlog za to je, prema njegovim riječima, što njemački operater preko grčke OTE već sudjeluje u kapitalu srpske kompanije sa pet posto udjela. Joksimović je dodao kako sindikat nema ništa protiv ulaska tog operatera u Telekom Srbije, ali kao manjinskog a ne kao većinskog vlasnika.

Postoje ideje da se 20 posto kapitala Telekoma Srbija iznese na burzu i proda putem Inicijalne javne ponude, što nije dobro rješenje jer će na taj način potencijalni kupac najveće srpske telekomunikacijske kompanije lako steći 51 posto dionica, naveo je Joksimović.

'Ako netko kupi 20 posto dionica, lako će od građana koji imaju 15 posto, i zaposlenih i umirovljenika u Telekomu u čijem je posjedu od osam do 10 posto dionica, sakupiti tih 51 posto. A Deutsche Telekomu je još lakše jer već posjeduje oko 4,8 posto dionica Telekoma', objasnio je.

Telekom Srbije, u usporedbi sa telekomunikacijskim operaterima u regiji, ima potencijala za rast i zbog toga bi ga bilo dobro u sljedećih nekoliko godina ostaviti u državnom vlasništvu kako bi dio profita koji kompanija zarađuje ostao u zemlji, umjesto da se iznosi iz Srbije, naglašava Joksimović.

U vlasništvu države trenutno je 80 posto dionica Telekoma, a 20 posto ima grčka kompanija Helenik.

(TotalPortal)


Deutsche Telekom zainteresiran za srbijanski Telekom

Njemački Deutsche Telekom iskazao je interes za preuzimanje Telekoma Srbija s obzirom da putem grčke telekomunikacijske tvrtke OTE već sudjeluje u kapitalu tog poduzeća.

Njihov udio trenutačno iznosi pet posto, a sindikat tvrdi da nema ništa protiv ulaska DT-a u Telekom Srbija, ali isključivo kao manjinskog, a ne većinskog vlasnika, piše Blic.

U sindikatu ističu da postoji više rješenja za prodaju 20-postotnog udjela srbijanskog Telekoma. Jedno od njih je izlazak na burzu i prodaja putem inicijalne ponude, no to ne smatraju dobrim rješenjem jer će na taj način onaj tko planira kupiti Telekom Srbija vrlo lako moći skupiti 51 posto dionica.

- Ako netko kupi 20 posto dionica, vrlo će lako od građana, koji imaju 15 posto, te zaposlenih i umirovljenika koji posjeduju osam do 10 posto dionica, skupiti 51 posto. Deutsche Telekomu bi taj posao bio još lakši jer već posjeduje pet posto dionica preko OTE-a - objašnjava Miroslav Joksimović, predsjednik sindikata Telekoma.

Joksimović naglašava da Telekom Srbije ima potencijala za rast i da bi zbog toga bilo dobro kad bi i idućih nekoliko godina ostao u državnom vlasništvu.

Telekom Srbija je najveća regionalna telekomunikacijska kompanija. U svom sastavu ima mrežu fiksne telefonije u Srbiji i mobilne mreže u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.


Dnevnik.si

Deutsche Telekom zanima nakup Telekoma Srbije

Poslovni dnevnik - torek, 26.08.2008

Beograd - Največje zanimanje za nakup Telekoma Srbija je izrazil Deutsche Telekom, saj ima prek grške telekomunikacijske družbe OTE že petodstotni delež v srbski družbi, je izjavil predsednik sindikata Telekoma „Srbija“ Miroslav Joksimović.

Največje zanimanje za nakup Telekoma Srbija je izrazil Deutsche Telekom. (Foto: Dnevnik)

Sindikat ne nasprotuje lastniškemu vstopu Deutsche Telekoma v srbski telekom, a kot manjšinskega, ne večinskega delničarja. Po njegovem mnenju ima družba velik potencial za rast, zato bi bilo dobro, da še nekaj let ostane v večinski državni lasti, s čimer bi del dobička ostal v državi, ne pa se odlil v tujino.

Joksimović je pojasnil, da obstajajo zamisli o prodaji 20-odstotnega deleža družbe prek javne ponudbe na borzi. Slednje po njegovem mnenju ni dobra rešitev, saj tako obstaja možnost, da potencialni kupec Telekoma Srbija skupaj z delnicami, ki so v lasti fizičnih oseb, zaposlenih in bivših zaposlenih, zbere 51 odstotkov delnic. "Deutsche Telekomu, ki že ima približno 4,8 odstotka delnic Telekoma Srbije, je to še lažje," je dejal.

"Približno 20 odstotkov družbe je na trgu vrednih od 600 do 800 milijonov evrov, kar je enoletni prihodek družbe," je dejal Joksimović in dodal, da bi po nekaterih ocenah kupec morebiten nakup 51-odstotnega deleža iz naslova dobička poplačal v štirih letih.

Po njegovih besedah naj bi svetovalca pri privatizaciji izbrali do srede septembra med sedmimi investicijskimi bankami, ki so se potegovale za posel. Če bo razvoj zadev ugoden, je realno pričakovati, da bodo delnice Telekoma Srbije na borzi v začetku leta 2009.


EIN News

Deutsche Telekom Eyes Stake in Serbian Firm

... Belgrade _ Germany’s Deutsche Telecom is eyeing at least a 15 percent stake in Serbia’s state-run telephony and cell phone provider, Telekom Srbije, the company’s union leader says. Following an announcement that the Serbian government was ...