www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.09.2008.

Prva presuda za mobing u Srbiji

JAGODINA - Veće Opštinskog suda u Jagodini danas je izreklo kaznu zatvora od četiri meseca, uslovno dve godine, v.d glavnom i odgovornom uredniku nedeljnih novina "Novi put" iz Jagodine Zoranu Milovanoviću (52) zbog mobinga.

Milovanović je osuđen za krivično delo zlostavljanja i mučenja iz člana 137 Krivičnog zakona Srbije, po tužbi novinara tog lista Ivane Delić - Janković.

Ovo je prvi slučaj da je neko u Pomoravskom okrugu, ali i u Srbiji, osuđen za mobing.

Sudskim većem predsedavao je sudija Radojica Leković. Prema optužnici, koju je zastupala zamenik javnog tužioca Jasmina Stojadinović, Milovanović je kao službeno lice v.d glavnog i odgovornog urednika "Novi put" tokom 2006. i 2007. godine "zlostavljao novinara - urednika riburike Ivanu Delić - Janković iz Jagodine i prema njoj postupao na način kojim se vređa ljudsko dostojanstvo".

"Govorio joj je da je glupa, da ne zna da radi svoj posao, cepao joj pripremljene tekstove, izbacivao iz radne sobe u prisustvu kolega, lomio stvari po kancelariji i lupao vratima, isterao je iz kancelarije rečima - marš napolje, kupi prnje i tornjaj se".

Govorio je da ne može da radi sa njom jer mu "smeta njen miris, glas, smeh, prisustvo".

Sudija Leković je u obrazloženju presude naveo da su "potvrđeni navodi Opštinskog javnog tužioca i svedoka", a svedoci su bili novinari "Novog puta", fotoreporter i drugo osoblje.

Suđenje Milovanoviću trajalo je od 26. februra.

U izjavi novinarima Jankovićeva je rekla da se "ne raduje ovoj presudi, jer joj nije cilj da neko ide u zatvor, nego da se ovakve stvari nikada i nigde ne dogode".