www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

23.09.2008.

Telekom na berzi u Frankfurtu?

Izvor: EMportal

Emitovanje akcija Telekoma Srbija na međunarodnom tržištu kapitala biće prvi IPO iz Srbije, kaže ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo da je zato važno da to prvo pojavljivanje na svetskom finansijskom tržištu bude uspešno. "Planirano je da to bude na jednoj od svetskih berzi, Frankfurt ili London, to će reći privatizacioni savetnik koji treba uskoro da bude izabran", rekla je Vesna Matić.

Na pitanje koliki udeo akcija Telekoma će biti ponuđen na berzi, ona je rekla da se u početku razmišljalo da to bude oko 10 odsto, ali da će se tek videti. "Taj udeo možda nije dovoljan za uspešan plasman na svetskim finansijskim tržištima, tako da će tu verovatno doći do izmene, deo akcija koji će biti ponuđen na tržištu će odrediti grupa eksperata s privatizacionim savetnikom", rekla je ona.

Dinkić: Oprezno s Telekomom

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić ocenio da zbog krize na svetskom tržištu treba pažljivo odabrati momenat za sprovođenje inicijalne javne ponude za Telekom Srbija.

"Imajući u vidu kolaps na finansijskom tržištu u svetu, moraćemo da ocenimo kada treba raspisati tu inicijalnu javnu ponudu", kaže Dinkić.

Dinkić je ocenio da će u 2009. "najatraktivniji tender" biti za Galeniku i dodao da će biti ponuđeno 80 odsto akcija na međunarodnom tenderu.

Prema njegovim rečima, za privredu Srbije izuzetno je značajno da dovrši privatizaciju društvenih preduzeća, što će biti učinjeno ove godine, i da privatizuje javne firme.

Sutra izbor privatizacionog savetnika

Tenderska komisija će sutra saopštiti koji ponuđač je izabran za privatizacionog savetnika Telekoma Srbija, saznaje Beta.Na tenderu za privatizacionog savetnika za pripremu inicijalne javne ponude akcija (IPO) Telekoma stigle su dve ponude koje zadovoljavaju uslove - konzorcijuma J.P. Morgan i Erste banke i Morgan Stenley.

Konzorcijum J.P. Morgan i Erste banka je tražio nadokandu od 1,19 odsto ukupne vrednosti transakcije, a Morgan Stenli 1,35 odsto.

Oba ponuđača prihvatila su uslov iz tenderske dokumetacije da njihova fiksna naknada za pripremu strategije izlaska akcija Telekoma na berzu bude 250.000 evra.

Na rangiranje ponuda, pored finansijske ponude, uticala je i tehnička ponuda, u kojoj su navedena dosadašnja iskustva ponuđača u realizaciji IPO.

Izabrani privatizacioni savetnik trebalo bi da do kraja godine predloži strategiju delimične privatizacije Telekoma, koja će se obaviti inicijalnom javnom ponudom akcija tog preduzeća na berzi.

IPO akcija Telekoma bila bi prva takve vrste u Srbiji.

Kompanija Telekom Srbije u prvoj polovini ove godine imala je profit

8,1 milijardu dinara (oko 102 miliona evra), dva odsto manje nego u istom periodu 2007. godine.

Prošlu godinu ta kompanija završila je sa 75 milijardi dinara prihoda i 11,5 milijardi dinara profita (oko 143 miliona evra), što je 22,6 odsto manje nego u 2006. godini.

Država Srbija je preko Javnog preduzeće PTT Srbije vlasnik 80 odsto akcija Telekoma, a 20 odsto ima grčki OTE.

Besplatne akcije Telekoma Srbije dobiće i građani i sadašnji i bivši zaposleni u toj kompaniji.