www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

08.10.2008.

Ekonomski institut:Telekom ne treba prodavati

Javno preduzeće Telekom Srbija ne bi trebalo da bude prodato, bez obzira šta će se dešavati sa svetskom finansijskom tržištu, preporučili su danas saradnici beogradskog Ekonomskog instituta.

"Telekom ne treba da bude prodato strateškom partneru niti da dražava iznosi svoj paket akcija u tom preduzeću na berzu, čak ni u uslovima rasta berzanskih indeksa", rekao je Miladin Kovačević na konferenciji za novinare.

On je na promociji novog broja biltena "Makroekonomske analize i trendovi" i Konjukturnog barometra Ekonomskog instituta naglasio da je Telekom najprofitabilnije javno preduzeće i da bi se prodajom državnog udela u tom preduzeću postigao samo jednokratan efekat popunjavanja budžetskog deficita.

"Za državu bi bilo mnogo bolje da profit Telekoma koristi za restrukturiranje javnog sektora i stabilizaciju penzionog fonda", rekao je Kovačević.

Odluka o tome da li će država izaći iz Telekoma, prema njegovim rečima, odrediće način privatizacije ostalih javnih preduzeća.

"Srateški partner je poželjan u preduzećima kao što je kragujevačka Zastava, a nikako u preduzećima koja posluju dobro i donose profit, kao što je slučaj sa Telekomom", ocenio je Stojan Stamenković.

Prodaju Telekoma, kako je dodao, vlada ne bi trebalo da odobri bez ozbira što se očekuje da će to uticati na vrednost akcija koju će besplatno dobiti građani.