www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

29.10.2008.

Jasna Matić: Telekom Srbija ne izlazi na berzu naredne godine

BEOGRAD - Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić kazala je da neće biti promena u izboru privatizacionog savetnika za Telekom.

"Mi kao ministarstvo nismo učestvovali u procesu izbora privatizacionog savetnika, to je bio izbor prethodne ministarke, proces je počeo bez nas i bez nas će biti završen", kazala je ona.

Ona je kazala da Telekom neće izaći na berzu sledeće godine jer zbog svetske finansijske krize nisu dobri uslovi za inicijalne javne ponude srpskih preduzeća. Kompanija Telekom Srbija u prvoj polovini ove godine imala je profit 8,1 milijardu dinara (oko 102 miliona evra), dva odsto manje nego u istom periodu 2007. godine. Država Srbija je preko Javnog preduzeća PTT Srbije vlasnik 80 odsto akcija Telekoma.

Ova izjava se temelji na činjenici da je i ogromna kriza u telekomunikacijama u okruženju gde berza ne prašta i odmah se reflektuje na vrednost akcija.Samo kroz primer podele akcija i popust zaposlenima u HT-u možemo videti da sa kompletnim popustom sa 30-tak godina staža došli su zaposleni na „0“ što bi se reklo pošto je juče vrednost akcije bila 221.00. kunu. A po ovakvoj ceni zaposlenima je dat veliki popust „Cena dionice je 265 kuna. Popust na kupovinu dionica je pet (5) posto i dodatnih jedan (1) posto za svaku godinu staža.

Izveštaj sa londonske berze

Telekom Slovenije je takođe doživeo veliki pad akcija sa 439 Eura na 176 Eura koliko je bilo juče.