www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

06.11.2008.

Za plate u T-HT-u izdvaja se dodatnih 42 miliona kuna

Iznosi plata kretat će se od minimalnih 4000 kuna bruto do maksimalnih 16.000 kuna, zavisno o radnom mestu i stručnoj spremi svakog zaposlenog

 T-Hrvatski telekom će od 1. novembra uvesti novi sastav plata prema kojem se masa za plate na godišnjoj nivou povećava za 42 miliona kuna. Svi radnici T-HT dobit će do kraja novembra nove ugovore kojima će se zameniti 17 godina stari sastav bodova za određena radna mesta.

"Najvažnije je da nijednom radniku zbog novog sastava neće biti smanjena plata", rekao je Juko Cikojević, predsednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija (HST). No to ne znači da se plate neće moći povećati jer sastav predviđa da stimulacije za one koji postižu dobre rezultate te određena smanjenja za loše. Novi sastav plata sastoji se od osam platnih razreda. Za svaki platni razred određena je minimalna i maksimalna svota koju radnik na radnom mestu određenom razredom može zaraditi. Iznosi se kreću od minimalnih 4000 kuna bruto do maksimalnih 16.000 kuna, zavisno o radnome mestu i stručnoj spremi. Uvedeno je i razlikovanje menadžerske i stručne karijere. Menadžerska se odnosi na poslove na kojima radnik upravlja radom drugih radnika, dok stručna podrazumeva kontinuirani profesionalni razvoj i može se protezati kroz sve platne razrede zavisno o vrsti posla. Poslodavac se obavezao da će u trenutku stupanja na snagu Pravilnika o platama povećati plate za 280 radnika jer su im primanja bila manja od plate koja je sa sindikatima dogovorena kao minimalna plata stručne spreme pojedinog radnog mesta.