www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.11.2008.

Kolektivno zamajavanje

Potpis na ugovor koji se verovatno neće primenjivati

VEĆINA radnika u Srbiji od Nove godine bi mogla da ima zagarantovane: regres za korišćenje godišnjeg odmora, minuli rad, poklon za firmin praznik, topli obrok... Ove odredbe su pobrojane u Odluci o proširenom dejstvu opšteg kolektivnog ugovora i Aneksu opšteg kolektivnog ugovora koje su u četvrtak parafirali ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost", Saveza samostalnih sindikata Srbije i Unije poslodavaca.

- Aneksom ugovora poslodavci su obavezani da zaposlenima isplaćuju topli obrok u visini od 15 odsto mesečne zarade i regres za godišnji odmor u visini od 75 odsto prosečne zarade u privredi Srbije - objašnjavaju u ministarstvu. - Prošireno dejstvo Opšteg kolektivnog ugovora znači da taj dokument važi u svim preduzećima, uključujući i ona koja se finansiraju iz budžeta Srbije.

Zanimljivo je da je ovaj dokument potpisan upravo u vreme najavljene krize, a do pre nekoliko dana računice Ministarstva finansija i Narodne banke upozoravale su da u kasi nema novca za tako visoke nove izdatke. Prema proračunu predstavnika sindikata, potpis stavljen u četvrtak znači povećanje mesečnih primanja zaposlenih za 7.000 dinara. Ovolika izdvajanja iz "štedljivog" i upravo prekrojenog budžeta, prema ocenama ekonomista, previliki su zalogaj za republičku kasu.

Zato bi ovaj pakt između države i socijalnih partnera ipak mogla da pomrsi svetska finansijska kriza. Potpisnici su tako uzeli u obzir i mogućnost odlaganja ovog ugovora ukoliko se u Srbiji osete bilo kakve posledice svetske depresije. Socijalno-ekonomski savet će analizirati uticaj finansijske krize i najavljene recesije i uvažavati sve sugestije koje se odnose na primenu Opšteg kolektivnog ugovora i njegovo prošireno dejstvo.

I ministar Ljajić napominje da se ne možemo praviti slepi u vreme kada se steže kaiš na svim frontovima.

- Usled ovakve makroekonomske situacije, nije nam interes da neka preduzeća budu zatvorena i prinuđena da otpuste radnike jer ne mogu da primenjuju odrebe Opšteg kolektivnog ugovora - smatra ministar Ljajić. - Trenutno oko 400.000 zaposlenih prima minimalnu platu, i teško da će te firme moći da isplaćuju sve što je predviđeno Opštim kolektivnim ugovorom. Zato će ta preduzeća moći da traže da budu izuzeta od ovih obaveza, a posebna komisija će razmatrati da li je njihov zahtev opravdan.

Ipak, ma kako se država ogradila od odredaba koje je sama sebi propisala ovim aktima, postoji mogućnost da su upravo stavljeni potpis olako shvatili i da on može skupo da ih košta. Tako su sudije jednog beogradskog opštinskog suda državi upravo naplatile olako datu reč. Oni su od prošle vlade dobili obećanje da će im za 2005. i 2006. godinu biti isplaćen regres, što se zadržalo samo na obećanju. Sudije su odlučile da svaki od njih, pojedinačno, tuži državu i, naravno, presudili da država mora da im isplati sve sa kamatama i zaostalim obavezama. Tako je, na račun svakog od njih, nedavno "leglo" gotovo 5.000 evra!

OD dva miliona zaposlenih u Srbiji, za čak 800.000 njih najverovatnije neće važiti odredbe proširenog dejstva Opšteg kolektivnog ugovora. Oko 400.000 radnika prima platu ispod 20.000 dinara, i još toliko ih prima minimalac. Zakon će njihovim poslodavcima dati mogućnost da ne poštuju odredbe upravo potpisanog dokumenta.

Novosti (B. STJELJA)