www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

21.11.2008.

Konfederacija slobodnih sindikata od Cvetkovića traži povećanje plata

Autor/izvor: SEEbiz

BEOGRAD – Predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata okupili su se ispred Vlada Srbije i predali zahtev premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću da se u predlogu budžeta za 2009. godinu obezbede sredstva za minimalni rast neto zarada zaposlenih u javnom sektoru i velikim državnim sistemima.

Predstavnici Konfederacije traže da se u Predlogu budžeta za 2009. godinu obezbede sredstva za najmanji rast neto zarade u sledećoj godini u visini inflacije i određeni realan procenat povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru i velikim državnim sistemima. Oni traže da vlada obezbedi mehanizme kojima će sprečiti pad životnog standarda radnika i drugih socijalno ugroženih kategorija u Srbiji kako ne bi izbili socijalni nemiri.

Predstavnici tog sindiata su najavili štrajak upozorenja i proteste oko 430.000 zaposlenih u javnom sektoru, ukoliko ne budu primljeni na razgovor kod predsednika vlade i ako ne počnu pregovori o uslovima koje su postavili. Oni su podsetili da je od 2000. godine do danas u tom sektoru zabeležen realan pad zarada, jer je inflacija uvek viša od procenata povećanja plata zaposlenih u tom sektoru i zatražili kvalitetan socijalni dijalog i partnerstvo predstavnika Konfederacije koja okuplja sindikate u javnom sektoru i vlade u rešavanju navedenih pitanja.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović rekao je da se smanjenje javne potrošnje ne može samo definisati kroz smanjenje plata zaposlenih i dodao da se samo štiti interes kapitala, a ne i interes zaposlenih.

On je podsetio da je najavljeno zamrzavanje plata zaposlenima u javnom sektoru nedopustivo jer se iz prihoda tog sektora puni budžet Srbije sa oko 60 odsto i dodao da više desetina hiljada ljudi iz javnog sektora prethodnih godina ostalo bez posla.