www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.11.2008.

Telekomu potrebno 160 miliona evra da završi digitalizaciju

Kompaniji Telekom Srbije potrebno je još oko 160 miliona evra da završi digitalizaciju fiksne telefonije, rečeno je agenciji Beta u tom preduzeću

U Telekomu navode da bi digitalizacija trebalo da bude završena što pre, ali da je to složen proces i da zbog toga nije moguće navesti tačan datum kada će posao biti završen.

Prema podacima Telekoma, u Srbiji je digitalizovano 95 odsto telefonskih centrala, a u Beogradu nešto manje - 94,14 odsto.

Telekom Srbija će do kraja godine uvesti više od 140.000 novih fiksnih priključaka, tako da će stepen digitalizacije u Srbiji dostići 96 odsto, kažu u jedinom srpskom operateru fiksne telefonije.

U Teleomu navode i da je razdvanjene dvojnih telefonskih priključaka planirano do kraja 2010. godine.

"U Srbiji ima 183.185 dvojnih telefonskih priključaka, odnosno 6,4 odsto telefonskih pretplatnika ima dvojnika, a planirano je da do kraja 2010. godine svi dvojnici budu razdvojeni", rečeno je agenciji Beta u Telekomu.

U Beogradu ima 30.597 dvojnika, što je pet odsto pretplatnika.

Kako navode u Telekomu, dvojnici postoje zbog nedvoljnog kapaciteta mreže, nezavisno od tehnologije, pa su razdvajanje dvojnika i digitalizacija mreže dva odvojena procesa.

"Telekom Srbija tokom zamene analogne centrale digitalnom, često, izdvajajući velika sredstva, paralelno izvodi radove na izgradnji i proširenju prateće pristupne mreže. Iz tog razloga, digitalizaciju često prati i smanjenje broja dvojnika, ali nije njena neposredna posledica", navode u Telekomu.

Strateškim planom za narednih pet godina, naveki su, predviđeno je da 64 odsto investicija bude uloženo u razvoj i modernizaciju fiksne mreže.