www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

24.11.2008.

Telekom Srbija sa novom uslugom TelePresence: Sastanci na daljinu

Priredio Goran Aničić ( Personalni magazin)

Uspostavljanjem video veze između Beograda, Podgorice, Banja Luke i Kosovske Mitrovice, Telekom Srbija a.d. predstavio je danas savremenu i jedinstvenu uslugu - TelePresence, namenjenu poslovnom svetu i biznis korisnicima kompanije.

Prvu video vezu uspostavili su glumci Svetozar Cvetković, Tihomir Stanić i Mladen Nelević, a zatim su prisutne putem TelePresence-a iz Beograda pozdravili gospodin Branko Radujko, generalni direktor Telekoma Srbija, gospodin Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija i Saša Leković direktor Direkcije za tehniku Telekoma Srbija. Iz Banja Luke se učesnicima TelePresence-a obratilo direktor m:tel-a, gospodin Predrag Ćulibrk, a iz Podgorice gospodin Zlatko Trhulj, direktor m:tel-a.

TelePresence sistem, već uveliko u primeni u najupešnijim svetskim kompanijama, savremeno je tehnološko rešenje za komunikaciju, koje omogućava organizovanje sastanaka i razgovora među kolegama, partnerima, dobavljačima i klijentima, udaljenih i hiljadama kilometara, čak i na različitim kontinentima.

TelePresence video konferencija održava se u najsavremenije tehnički opremljenim i specijalno dizajniranim prostorijama. Veza između učesnika uspostavlja se pritiskom jednog tastera na IP telefonu. Tokom trajanja TelePresence konferencije sagovornici se pojavljuju na ekranima u prirodnoj veličini, što prenos audio i video signala čini veoma realističnim. Sve sobe u kojima se nalaze učesnici, u bilo kom delu sveta, identično su uređene i opremljene istim nameštajem, kako bi korisnici tokom sastanka imali osećaj da se nalaze na istom mestu, za istim stolom.

U svakoj od soba učesnici sastanka imaju obezbeđen pristup internetu i projektor. Učesnik konferencije koji ima reč u prilici je da svoj računar priključi na projektor, čime se postiže da svi prisutni, bez obzira gde se nalaze, imaju na platnu ispred sebe istu sliku, odnosno uvid u podatke i prezentacije o kojima je u tom trenutku reč i koji se nalaze na računaru.

TelePresence doprinosi značajnim uštedama za poslovne korisnike čije organizacije posluju na geografski udaljenim lokacijama, budući da se organizacijom video sastanaka smanjuju troškovi putovanja i vremena potrošenog na njih.

Komercijalno korišćenje TelePresence-a u Srbiji počinje u decembru. Cena usluge biće određena po satu korišćenja i zavisiće od broja učesnika, kao i od broja lokacija u kojima se održava sastanak. U prvo vreme biće omogućeno održavanje sastanaka između Beograda, Podgorice, Banja Luke i Kosovske Mitrovice, dok se tokom sledeće godine planira uspostavljanje video veze najpre sa Nemačkom i Velikom Britanijom, potom i sa SAD, Kanadom i Australijom.

Tehnički detalji:

TelePresence je video konferencija podignuta na najviši nivo uz jednostavno i efikasno premošćavanje velike razdaljine. Ova usluga u svakom trenutku nudi visok kvalitet slike i zvuka, tako da se stvara realističan utisak blizine sagovornika, kao da su u istoj prostoriji, za istim stolom.

U Beogradu, Banja Luci i Podgorici instalirani su Cisco CTS 3000 sistemi. Oni podrazumevaju tri plazma ekrana (65”), kamere (1080p), mikrofone, spikerfone, telefon Cisco Unified IP 7970G. Svaki ekranpokriva dva učesnika, što znači da u svakoj od soba šest osoba može istovremeno prisustvovati sastanku.

U Kosovskoj Mitrovici je instaliran Cisco CTS 1000 sistem. U sobi se nalazi jedan plazma ekran (65”), kamera (1080p), mikrofon, spikerfon, telefon Cisco Unified IP 7970G. S obzirom da se u ovoj sobi nalazi jedna kamera i ekran, ovde 2 osobe mogu istovremeno prisustvovati konferenciji.

Foto izveštaj

Konferencijska sala - potpuno ista kao preostale tri u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Podgorici, kako bisvi sagovornici imali utisa da su u istom prostoru. Da bi se ovakva konferencijska sala pustila u rad prethodno je potrebno ispuniti vrlo visoke kriterijume standardizacije. Sve sale opremljene su vrhunskom audio-video opremom, projektorima i vezom ka internetu.

http://img171.imageshack.us/img171/3156/telepresencebanjaluka11td8.jpg

http://img293.imageshack.us/img293/2230/28pf0.jpg

http://img241.imageshack.us/img241/3974/telepresencebanjaluka31dk2.jpg

http://img234.imageshack.us/img234/6227/141120081093qc3.jpg

http://img186.imageshack.us/img186/881/17yq7.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/9483/telepresencebanjaluka81pk4.jpg