www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

27.11.2008.

Telfor: Noviteti i planovi Telekoma Srbija

Na šesnaestom telekomunikacionom forumu - Telfor 2008, kompanija Telekom Srbija prezentovala je najnoviju uslugu: Open IPTV koja se uvodi na celoj teritoriji Srbije od 1. decembra.

Posetioci su uživo imali priliku da se upoznaju sa novom vrstom televizije, koja pruža digitalni TV signal visokog kvaliteta, kojia je imuna na atmosferske smetnje i koja omogućuje dvosmernu komunikaciju (korisnik-TV uređaj, TV uređaj-korisnik).

Na prezentaciji je govorio direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Vladimir Lučić, koji je istakao da se za ovu uslugu do sada prijavilo oko 2.500 ljudi, dok je uvedeno 1.050 priključaka.

Open IPTV se instalira jednostavno. Potrebno je samo da posedujete Set Top Box uređaj za konverziju digitalnog signala i ADSL uređaj jer se sve informacije prenose putem interneta.

Lučić je dodao da se ovakvim prenosom ne umanjuje brzina internet veze, niti ona na bilo koji način utiče na kvalitet slike IPTV usluge.

Bitno je istaći da se nakon instalacije možete u potpunosti opustiti i uživati u uređivanju, iznajmljivanju i snimanju vašeg omiljenog TV programa.

Sve funkcije na TV uređaju kontrolišete preko jedinstvenog daljinskog upravljača i to iz svoje omiljene fotelje ili kreveta. Postoje opcije listanja, snimanja, zaključavanja TV sadržaja...

Emisije koje želite da pogledate možete pretraživati ručno, a ako vas mrzi jednostavno stisnite dugme i pretraživač će po ključnoj reči pretražiti TV program za vas.

Postoji i opcija gledanja odloženog programa, odnosno snimanja omiljenog sadržaja koji se skladišti u serveru naredna 72 sata, tokom kojih možete da pregledate snimljeni sadržaj.

Lučić je napomenuo da samo korisnici Open IPTV usluge imaju mogućnost da prate i neke ekskluzivne sadržaje (šta se dešavalo iza kamera emisije "Survivor" ili dvadesetčetvoročasovno praćenje "Operacije Trijumf").

Jedna od bitnih stavki jeste "roditeljska kontrola" sadržaja TV programa. Ovom opcijom onemogućuje se deci da gledaju onaj sadržaj za koji sami odredite da nije podoban za njihov uzrast.

Trenutno je u ponudi IPTV usluge oko 40 najpopularnijih kanala, ali će se lista u narednom periodu stalno dopunjavati tako da će korisnici biti u prilici da prate najnovije TV sadržaje, filmove i emisije.

Zahtev za uvođenje usluge Open IPTV može se podneti u svim korisničkim servisima Telekom Centra, na sajtu www.telekomcentar.com, kao i pozivanjem Kontakt centra na 9813 ili 064/789. Cena pretplate za osnovni paket iznosi 500 dinara.

U drugom delu svog prezentovanja na Telforu, predstavljen je "Strateški biznis plan Telekoma Srbija" za period od 2008. do 2012. godine, o kojem je govorio direktor tehničke direkcije Telekoma Saša Leković.

Leković je istakao da strateški plan Telekoma predstavlja odgovor na izazove koje donosi novi digitalni svet.

"Težimo da obogaćujemo i ulepšavamo život ljudi, omogućujući im globalnu povezanost i izvanredne komunikacije, kao regionalni lider u informatičkom društvu budućnosti", rekao je Leković.

Okvir poslovanja Telekoma u narednih pet godina biće tržište telekomunikacija i zabave, uz istovremenu potvrdu liderskih pozicija u oblasti fiksne i mobilne telefonije.

Fokus u narednom periodu jesu korisnici (privatna i fizička lica), kao i tržišta u razviju kao što su PayTV, IT, onlajn mediji i oglašavanje.

Vladimir Lučić je u nastavku istakao da je strateški plan Telekoma da se u narednom periodu proširi broj korisnika širokopojasnog interneta.

Lučić je govorio i o strukturalnim i direkcijskim promenama u Telekomu, kao i o novom organizacionom sistemu po kojem će se raditi od 1. decembra.

Vladimir Lučić je na kraju prezentacije obelodanio i ekskluzivnu informaciju da je Telekom Srbija u saradnji sa svojim domaćim partnerom, dobio tender u jednom od najvećih bliskoistočnih mobilnih operatera na kojem je prodata IP platforma na kojoj u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori radi MONDO Portal. Na tom tenderu pobeđena je čak i kompanija Ericsson, pa se može konstatovati da u Srbiji postoji potencijal za izlazak na globalno tržište u ovoj oblasti.

(Bratislav Jovanović, MONDO - foto: Tanjug)