www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

05.12.2008.

Smanjene naknade za članove Upravnog odbora Telekoma Srbija a.d.
i komparacija sa primanjima Uprave T-HT-a

Autor/izvor: SEEbiz

BEOGRAD - Upravni odbor Telekoma Srbije odlučio je da naknadu za svoje članove smanji na nivo prosečne zarade u Srbiji.

Naknada za članstvo u Upravnom odboru Telekoma Srbija iznosiće 34.000 dinara mesečno, navodi se u saopštenju te kompanije. Odluka o smanjenju naknada je doneta na predlog predsednika Upravnog odbora Telekoma Srbije Dragora Hibera, u skladu sa preporukom Vlade Srbije. Za smanjenje naknade glasali su i prestavnici grčke kompanije OTE u Upravnom odboru Telekoma Srbije.

OTE poseduje 20 odsto akcija Telekoma, a 80 odsto je u vlasništvu Vlade Srbije, preko Javnog preduzeća PTT Srbija.

Evo poređenje sa primanjima Uprave HT-a

U T-HT-u nema tehnološkog viška jer na osnovu prekovremenih sati i zaposlenih po drugim osnovama ispada da kompaniji nedostaje više od 400 radnika mesečno, kaže Predsednik Sindikata Jadranko Vehar.

Sindikat također traži da se radnicima umesto ''bonusa'' dodeljuju akcije, pa bi tako radnici dobili i do 40 posto veći iznos bonusa od dosadašnjeg.

Sindikalci su ponovno demantovali tvrdnje Uprave o visokim platama i ''dobrom životu'' radnika T-HT-a.

Prosečna plata u T-HT-u iznosi 6.814 kuna neto( 86,913 dinara), pri čemu srednja stručna sprema prima 4.365, ( 55,676 dinara) a visoka 6.366 kuna( 81,199 dinara). To znači da iznos prosečne plate ''napumpavaju'' visoke plate više od 200 članova menadžmenta, ističe sindikat.

Primer, prosečna primanja predsednika Uprave T-HT-a iz 2006. godine jednaka su plati 34 radnika visoke spreme, 53 srednje spreme X 55,676 = ?!* ili 44 prosečne radničke plate.

Komentar : upoređujući primanja predsednika upravnih odbora i važnošću u donošenju strateških odluka od nabavke opreme, visine investicija, itd dolazimo do zaključka da obe kompanije ostvaruju godišnje prihode preko milijardu eura a predlogom Vlade RS da se smanje primanja na 400 eura članova UO , tako donošenje preporuke ne bi da komentarišemo.Ko razume shvatiće.