www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

08.12.2008.

Telekom Srbije omogućiće jeftinije pozive ka inostranstvu

Priredio Goran Aničić

Telekom Srbija uveo je elektronske vaučere za jeftinije telefoniranje sa inostranstvom, koji omogućavaju cene poziva od 4,8 do 9,6 dinara po minutu. Vaučeri InoCall, koji će se prodavati po ceni od 200 i 500 dinara omogućiće da se za pozive ka Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Mađrskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i još nekim zemljama, cena tarifira sa 4,8 dinara po minutu, dok će za Rusiju, Rumuniju i Grčku cena biti 9,6 dinara. U cene je uključen PDV.

Direktor direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbije Vladimir Lučić kaže da ti vaučeri snižavaju cenu poziva i do devet puta.

„Poziv ka Americi za građane sada se tarifira po ceni od 30,13 dinara po minutu, dok pravna lica palaćaju 61,33 dinara po minutu. Na ovaj način praktično će za veliku grupu zemalja cena poziva biti 4,8 dinara“, kaže Lućić. On objašnjava da su pozivi prema Grčkoj, Rumuniji i Rusiji skuplji, ali da još traju pregovori da se cene i a za pozive ka tim zemljama dodatno smanje.

Ti vaučeri se mogu kupiti na 4.000 kioska u Srbiji, a planirano je da se do kraja decembra nađu na 20.000 i drugih mesta gde se prodaju elektronske dopune za mobilnu telefoniju, kazao je Lučić. Na vaučerima je ispisan kod koji se pre pozivanja unese u fiksni telefon, a kredit će važiti 30 dana od aktiviranja, naveli su u Telekomu Srbije.

Lučić je kazao da je izbor zemalja za koje će važiti vaučeri napravljen na osnovu podataka o tome koje se države najviše pozivaju iz Srbije, a planirano je i da se lista proširi.

Lučić je najavio da će do kraja decembra biti potpuno ukinut institut impulsa u fikskoj telefoniji i da će svi građani čije su telefonske linije na digitalnim centralama dobijati račune sa detaljnim spiskom potrošnje, kao što je to slučaj sada u mobilnoj telefoniji.

Na ručinama će biti prikazan detaljan obračun koliko je minuta potrošeno u gradskom, međugradskom i međunarodnom saobraćaju, kao i pozivi ka mobilnim mrežama, ili specijalnim skupljim linijama poput onih koje počinju brojem 900. Na taj način građani će imati potpuni pregled potrošnje na kraju meseca.

Zahvaljujući toj novoj vrsti tarifiranja, od sledeće godine Telekom će moći da uvede posebne pakete prilagođene različitim iznosima potrošnje, rekao je Lučić. On je najavio i novine u internetu, odnosno dodatno povećanje brzina za iste cene, za korisnike interneta kojima je Telekom provajder i to ne samo uploada, već i downloada.