www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

11.12.2008.

Sindikalni protest ispred Vlade KSS-a i ASNS

Nakon jednoipočasovnog zajedničkog protesta oko 1.000 predstavnika Konferencije slobodnih sindikata (KSS) koja okuplja sindikate najvećih javnih preduzeća u Srbiji,i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) okupljanje ispred Vlade Srbije je završeno.

Višečasovni protest završen je nakon razgovora predstavnika sindikata sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić Dejanović u republičkom parlamentu.

U protestu u centru Beograda učestvovali su predstavnici Konfederacije slobodnih sindikata, koji okuplja sindikate velikih javnih preduzeća, i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata kojima su se u jednom trenutku ispred zgrade Vlade pridružili i bivši radnici Robnih kuća "Beograd" i "Geneksa".

Predsednik KSS Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović i predsednica ASNS Ranka Savić izrazili su zadovoljstvo razgovorom sa predsednikom parlamenta.

Cvetanović je rekao da sindikalci od Dejanovićeve očekuju "brz odgovor", možda, već tokom srede o aktivnostima po svim njihovim zahtevima. "Ukoliko, međutim, ne bude i đaloga, sindikati će nastaviti sa svojim aktivnostima, zakazati sledeće proteste sa značajno većim brojem učesnika", najavio je.

Savić je rekla da je "predsednica Skupštine Srbije obećala da će odmah obavestiti parlament o njihovim zahtevima, a da će popodne razgovarati sa premijerom" kao i da će od premijera tražiti da se sastane sa predstavnicima sindikata.

Oko dve-tri stotine predstavnika sindikata Robnih kuća i Geneksa protestovalo je ispred sedišta predsednika Srbije na Andrićevom vencu u očekivanju da ih predsednik Republike primi.

Predstavnici Udruženja radnika, penzionera i i bivših radnika kompanije Generaleksport predsedniku Borisu Tadiću su dostavili zahteve da im se isplati celokupan iznos koji je socijalnim programom opredeljen za tu kompaniju - podeljen na broj godina radnog staža, što je oko 270 evra po godini.

Udruženje građana akcionara i poverilaca kompanije Robnih kuća Beograd je predsedniku, takođe, dostavilo zahteve u kojima se traži isplata neisplaćenih zarada sa zakonskom zateznom kamatom na dan isplate. Oni traže i isplatu izvršnih sudskih presuda takođe sa zateznom kamatom, kao i isplatu razlike po osnovu Zakona o stečaju, do 30 odsto.

To udruženje traži i da se obelodani gde su se izgubila tri magacinska kompleksa u Kuli, Zrenjaninu i Jagodini, zatim povraćaj lično uplaćenih sredstava na ime dokapitalizacije kompanije u vidu deonica i isplatu otpremnina za radnike kojima je osporeno pravo po osnovu državljanstva.

Osnovni sindikalni zahtev je da se rok za privatizaciju produži do kraja naredne godine kako bi se istovremeno pripremili programi za revitalizaciju metalskog kompleksa.

Predsedstavnik KSS-a Ivica Cvetanović je rekao da taj sindikat traži da se prilikom privatizacije preduzeća od strateskog značaja, poput Telekoma, primeni model većinskog vlasništva za drzavu i eventualno zajedničko ulaganje sa strateškim partnerima.

Sindikati traže i formiranje posebnog fonda za odbranu od finansijske krize i posebnu zastitu za socijalno najugroženije kategorije zaposlenih i stanovništva.

Izvor Tanjug