www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

16.12.2008.

Telekom u 2009. ulaže 21 milijardu dinara

| Izvor: Beta

Beograd -- Telekom Srbije planira da u 2009. uloži oko 21 milijardu dinara u razvoj tehnologija i usluga, kao i prošle godine, ali je moguće da će plan biti smanjen.

Telekom je ove godine uložio oko 21,6 milijardi dinara

Prema podacima koje je izneo na skupu u Privrednoj komori Srbije, Telekom je ove godine uložio oko 21,6 milijardi dinara, od čega oko 12 milijardi dinara u fiksnu telefoniju, oko 7,5 u mobilnu telefoniju i oko tri milijarde dinara u multimedijalne tehnologije.

Ljubomir Rajšić iz Telekoma je među velike investicije te kompanije ubrojao uvođenje ADSL priključaka, izgradnju oko hiljadu kilometara optičkih kablova, kao i instaliranje sistema za konferencije na daljinu „Teleprezens“ na četiri lokacije i uvođenje televizije preko internet protokola (IPTV).

"Za 2009. godinu planira se isti tempo investicija, ali smo nedavno dobili nalog da proverimo sve projekte koji su u toku i da radimo samo one projekte koji su neophodni", kazao je Rajšić i dodao da u ovom trenutku ne može da kaže koliko će to uticati na planove.

Za 2009. godinu planirano je ulaganje od oko 12 milijardi dinara u fiksnu telefoniju, oko pet milijardi u mobilnu telefoniju, dve milijarde dinara u informacione tehnologije i 1,3 milijarde dinara u multimedijalne tehnologije.

Prema podacima koje je izneo, planirano je da se tim sredstvima uvede oko 200 hiljada ADSL priključaka, koji se koriste za internet i IPTV, da se izgradi više od 950 kilometara optičkih kablova, da se broj dvojnika smanji na oko sto hiljada i da se mreža digitalizuje do oko 97 odsto.