www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

26.12.2008.

Impuls poskupljuje za 33, a ne 100 odsto

Cena telefonskog impulsa u Srbiji od 1. januara 2009. godine biće veća za 33 odsto umesto ranije predloženih 100 odsto, a nisu predviđene nove promene cena u narednom periodu, saopšteno je iz "Telekoma Srbija".

Kako je navedeno u saopštenju, korisnicima ADSL-a će od 1. januara biti povećana brzina protoka Interneta, a cene će ostati nepromenjene.

Svi postojeći korisnici ADSL1, ADSL2 i ADSL3 paketa pristupaće Internetu brzinama od 1Mb/s, 2Mb/s i 4Mb/s.

Republička agencija za telekomunikacije je u oktobru odobrila da telefonski impulsi od 1. novembra ove godine poskupe za 100 odsto.

Do odlaganja tog poskupljenja došlo je posle intervencije Vlade Srbije, koja je reagovala na seriju drugih poskupljenja u tom periodu, a u sklopu mera zaštite životnog standarda stanovništva od svetske ekonomske krize.

Uvažavajuću takvu politiku Vlade Srbije, preduzeće "Telekom Srbija" donelo je odluku da nova cena impulsa bude uvećana za 33 odsto umesto planiranih 100 odsto, što će u određenoj meri uticati na smanjenje investicija u fiksnu mrežu u narednoj godini, usporiti brzinu razdvajanja dvojničkih priključaka i uvođenja prvog fiksnog priključka domaćinstvima koja ga nemaju.

Prosečan telefonski račun za rezidencijalne korisnike, u koji ulazi mesečna pretplata i ostvareni saobraćaj, u novembru je iznosio 722 dinara, navodi se u saopštenju i dodaje da će korisnicima i dalje biti na raspolaganju mogućnost da, ukoliko ne potroše više od 150 impulsa, plate samo mesečnu pretplatu.

U saopštenju se ističe da su korisnici dvojničkih prikljčaka ranije izuzeti iz odluke o promeni cene mesečne pretplate i da je "Telekom" omogućio novu uslugu "InoCall" vaučer kojim korisnici mogu da telefoniraju i do 10 puta jeftinije prema SAD, Kanadi, Australiji, Kini, Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Francuskoj, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Sloveniji, Makedoniji i Hrvatskoj.

"Telekom Srbija" ponudiće i tri nova ADSL paketa sa velikim brzinama prenosa podataka. Povećanje brzine protoka podataka primeniće se i na ADSL pakete namenjene veleprodaji, odnosno drugi Internet servis provajderi biće u prilici da te pogodnosti ponude svojim korisnicima.

"Telekom" je u segmentu veleprodaje spustio cene Interneta za 50 odsto.

(Tanjug)