www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

26.12.2008.

Telekom uvodi ADSL internet u sve osnovne i srednje škole

Telekom Srbije će u narednih šest meseci uvesti internet priključak u sve osnovne i srednje škole u Srbiji, a one će tu uslugu plaćati jedan dinar mesečno, saopštili su danas Telekom Srbije i Ministarstvo prosvete Srbije.

Protokol o uvođenju interneta danas su u Vladi Srbije potpisali ministar prosvete Žarko Obradović i generalni direktor Telekoma Branko Radujko. Kako je na konferenciji za novinare rekao Ministar prosvete, ta akcija će koštati 1.851 dinar, odnosno po jedan dinar za svaku školu u Srbiji.

Na pitanje da iznese podatke o opremljenosti škola informatičkom opremom, on je kazao da u Srbiji ne postoje pouzdani podaci ni o tome koliko škola nema računar ni podaci o tome koji procenat škola ima potpuno opremljene računarske učionice.

"Možda ćemo i kroz ovu akciju doći do tih podataka", kazao je on i dodao da neke škole verovatno nemaju ni osnovnu opremu poput telefona, dok i nekim opremljenim školama, poput beogradske Matematičke gimnazije, treba još opreme jer se dosta koristi i učenici postižu izuzetno dobre rezultate.

Obradović je dodao da se u akciju opremanja skola informatičkom opremom uključio i predsednik Srbije Boris Tadić i da će to olakšati pronalaženje sredstava i donacija za opremanje škola. Prema rečima ministra prosvete, akcija Telekoma će pomoći da se poveća računarska pismenost, poboljša razmena informacija unutar prosvetnog sistema ali i olakša pristup svim drugim informacijama.

Generalni direktor Telekoma Branko Radujko rekao je da će očekuje da će se kompanije iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija uključiti u akciju opremanja škola i donirati računare i drugu opremu Radujko je rekao da prema istraživanjima 11 odsto školske dece koristi internet, ali da pouzdanih podataka nema.

Komercijalni direktor Telekoma Vladimir Lučić kazao je da će u škole biti uveden po jedan ADSL priključak koji je dovoljan za uvođenje interneta u sve učionice.