www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

26.12.2008.

Dozvole za VOIP za deset kompanija

Beograd -- Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) izdaće oko deset odobrenja za pružanje telefonskih usluga preko interneta - VOIP, kažu u Ratelu.

Upravni odbor Ratela odlučio je i da izda po oko pet odobrenja za povezivanje sa telekomunikacionim mrežama u inostranstvu i za korišćenje telekomunikacionih mreža.

Odluka o odobrenju doneta je 22. decembra, a imena kompanija koje su dobile odobrenja trebalo bi da budu objavljena 24. decembra na internet sajtu Ratela.

Korisnici VOIP-a za sada neće moći da dobiju broj telefona na koji bi ih drugi zvali, pa će i dalje moći da primaju pozive samo preko Telekoma ili mobilnih operatera. Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je za 2009. godinu.

Nekoliko firmi u Srbiji je korisnicima nudilo voip i pre nego što su pravilnici usvojeni.

Odobrenja za povezivanje sa inostranim mrežama će, prema ranijim navodima predstavnika Ratela i Ministarstva za telekomunikacije, značiti faktičku liberalizaciju tržišta interneta, što bi trebalo da dovede do poboljšanja kvaliteta i snižavanja cena interneta u Srbiji.

Pravilnici na osnovu kojih su izdata odobrenja u te tri kategorije objavljeni su u Službenom glasniku 17. oktobra. Ne postoji ograničen broj firmi koje mogu dobiti odobrenja, već se ona izdaju firmama koje ispune sve uslove.