www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

14.01.2009.

T-HT: Sindikat od DT-a traži da ove godine ne otpusti nijednog radnika

Autor/izvor: SEEbiz

ZAGREB - Republički sindikat radnika Hrvatske zatražio je danas od Deutsche Telekoma (DT), većinskog vlasnika T-HT-a, da odustane od proglašavanja tehnološkog viška kako nijedan radnik ne bi ove godine ostao bez posla, te na taj način 2009. postane "godina mira" u T-HT-u u kojoj će se svi zaposleni posvetiti isključivo poslu.

Sindikat u saopštenju upozorava da su radnici T-HT-a izloženi psihološkom pritisku i pripremama za najavljeni tehnološki višak u prvom kvartalu 2009. Zbog globalne financijske krize neke multinacionalne kompanije, među kojima i DT, odlučile su u 2009. prekinuti unutarnja restrukturiranja i odustale od namere proglašavanja tehnoloških viškova radnika u svojim matičnim državama. Očekujući u ovoj godini rast nezaposlenosti i nemogućnost zapošljavanja na oskudnom tržištu rada u Hrvatskoj, sindikat traži od vlasnika i Uprave trenutni prekid aktivnosti na pripremama za proglašenje viška zaposlenih u T-HT-u.

Sindikat smatra da su u T-HT-u iscrpljene sve mogućnosti za smanjenje troškova kroz otpuštanje radnika, pa je broj od stotinu do dvije stotine radnika, koji bi prema poslovnom planu trebali ove godine napustiti kompaniju, zanemariv s poslovnog aspekta povećanja prihoda.