www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

20.01.2009.

U fiksnu telefoniju novi operateri stižu i pre jeseni – najavila ministarka Matić

Autor/izvor: SEEbiz

U Srbiji će u prvoj polovini ove godine biti raspisan javni poziv za novog operatera fiksne telefonije, najavila je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Ona je ukazala da je izrada planova za liberalizaciju telekomunikacionog tržišta već počela, navodeći da je plan da budu završeni u prvom tromesečju kako bi u drugom kvartalu mogao biti raspisan javni poziv. Matićeva je rekla da će uvođenje wymax tehnologije za internet i fiksnu telefoniju, koje je bilo najavljeno za početak 2009, verovatno biti odloženo jer je u Beogradu zauzet frekvencijski spektar koji je pogodan za tu tehnologiju.

"Imamo problem sa dodelom spektra budući da je optimalan deo spektra koji bi se za to koristio, i koji se za wymax koristi u evropskim zemljama, na teritoriji Beograda zauzet", istakla je Matić.

Kako je dodala, taj deo spektra je zauzet tokom prethodnih pet godina, koriste ga internet provajderi i njihove dozvole su važeće, a to je problem jer je Beograd najisplativiji za kompanije koje će uvoditi wymax. Prema rečima ministarke, ukoliko se ne pronađe način da se koristi deo spektra koji je najpogodniji za wymax, koristiće se drugi deo spektra, koji je manje pogodan, ali će zbog tog problema uvođenje wymaxa verovatno biti odloženo.

"Može da se desi da još malo odložimo wymax i krenemo u liberalizaciju fiksne telefonije i dogovorili smo se sa Ratelom da počnemo da pravimo strategiju za liberalizaciju fiksne telefonije", navela je ona.

"Sve su šanse da će pre jeseni doći novi operateri u našu fiksnu telefoniju", rekla je ona.

Na pitanje o tome koje su kompanije zainteresovane za dolazak u Srbiju, ministarka je rekla da je zbog ekonomske krize u svetu teško proceniti koliko operatera će doći.

"Velika je kriza u celom svetu, maltene niko ni u šta ne investira i veliko je pitanje da li ćemo moći da nađemo operatere", rekla je ona i dodala da to zavisi od toga kako će se kriza razvijati u svetu i u Srbiji.