www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.02.2009.

INTERVJU - Branko Radujko

NEMA PRODAJE

ZA PRODAJU TELEKOMA POTREBNO JE VREME I ONA NIKAKO NE BI MOGLA DA SE OBAVI U OVOJ GODINI, PA ZATO NOVAC NE BI NI MOGAO DA SE UPOTREBI ZA POPUNU BUDŽETA

BEOGRAD - Zbog mogućeg manjka u državnoj kasi, poslednjih dana se kao rešenje pominje prodaja Telekoma. Predsednik Srbije Boris Tadić juče je rekao da je privatizacija Telekoma Srbije velika tema o kojoj se pažljivo razmišlja, a pre njega je i Diana Dragutinović, ministarka finansija, izjavila da je prodaja ove kompanije jedna od opcija za veći priliv deviza. Direktor Telekoma Branko Radujko tvrdi u intervjuu za Kurir da prodaja ove kompanije ne bi mogla da se sprovede do kraja godine i da će se eventualni manjak u budžetu nadoknađivati na neki drugi način.

Da li će biti privatizacije Telekoma?

- U Vladi Srbije su razmatrani neki predlozi u vezi s prevazilaženjem eventualnog budžetskog deficita u ovoj godini. Kao jedna od opcija pomenuta je i prodaja Telekoma, ali je intencija da se, ukoliko se pojavi, ovaj problem prevaziđe na neki drugi način, nekim međunarodnim kreditima i slično, ali ne prodajom Telekoma.

U javnosti su pojavile priče da se ozbiljno razmišlja o prodaji državnog udela u Telekomu?

- Ja sam baš zbog toga i bio danas na sastanku u Vladi. Prosto da vidim da li je potrebno da kompanija uradi nešto u smeru priprema za privatizaciju. Dobio sam odgovor da to nije u planu iz više razloga. Prodaja u ovom trenutku ne bi bila celishodna, jer da bi se sproveo proces privatizacije, potrebno je vreme. Izbor savetnika, procena vrednosti kapitala, metod privatizacije... Sve to ne bi moglo da se sprovede do kraja ove godine, što znači da bismo eventualni prihod od privatizacije mogli da očekujemo tek sledeće godine, i taj prihod ne bi pokrio budžetski deficit u ovoj godini.

Priča se da je Dojče telekom zainteresovan za kupovinu Telekoma. Pominje se čak i suma od 1,2 milijarde evra za većinski paket akcija?

- Zainteresovani su mnogi. Što se tiče Dojče telekoma, oni su posredno, preko vlasništva u grčkom OTE, na neki način akcionari. Dok sam boravio na svetskom ekonomskom forumu u Davosu, imao sam susrete s njihovim menadžmentom.

O čemu ste razgovarali?

- Pričali smo o tome da li nameravaju da imenuju neke članove Upravnog odbora, pošto su, kao što rekoh, posredno već akcionari. Oni su se interesovali šta se dešava s procesom privatizacije. Interesovalo ih je šta se dešava sa IPO, i ja sam ih obavestio da privatizacije najverovatnije neće biti u ovoj godini.