www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

09.02.2009.

Ministarka Jasna Matić za „Blic”
Još nije vreme za prodaju Telekoma

Još nije vreme za prodaju TelekomaAutor: Bojana Stamenković

Trenutna situacija na svetskom tržištu nije dobra za privatizacij „Telekoma”. Prvo pravilo berzanskog poslovanja jeste „kupi po niskoj ceni, a prodaj po što višoj”, a sada su sve svetske berze u depresiji. Akcije svih kompanija su mnogo izgubile na vrednosti i sigurno je da kada bismo prodali „Telekom” ne bismo mogli da dobijemo cenu koja je, na primer, prošle godine u ovo vreme bila nekoliko puta veća - kaže u intervjuu za „Blic” Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

Da li postoji plan za dovođenje još jednog fiksnog operatera?

- Postoji plan za raspisivanje tendera ne samo za još jednog nego za više operatera u fiksnoj telefoniji. Planiramo da do kraja juna raspišemo taj tender. Samim tim će nakon toga doći i do liberalizacije tržišta u ovoj oblasti.

Hoće li to doprineti pojeftinjenju impulsa?

- To je vrlo teško pitanje, ali vrlo je verovatno da konkurencija ne bi dovela do generalnog smanjenja cena impulsa. „Telekom Srbije” je do sada bio monopolista u toj oblasti i bila je neophodna saglasnost Republičke agencije za telekomunikacije za podizanje cena. Tako su cene fiksne telefonije za građane prvenstveno i to u lokalnom saobraćaju zaista do sad bile niske. Verovatno će doći do pojeftinjenja fiksne telefonije u segmentima koji se odnose na poslovne korisnike i na međunarodni telefonski saobraćaj. Ono što je sigurno jeste da bi za građane konkurencija dovela do veće ponude boljih usluga.

Impulsi su početkom godine poskupeli za oko 30 odsto iako je ”Telekom” tražio poskupljenje od 100 odsto. Da li se planiraju dodatna poskupljenja?

- Republička agencija za telekomunikacije odobrila je „Telekomu” poskupljenje od 100 odsto koje je on i tražio. Međutim, direktor „Telekoma” je dogovorio sa premijerom Cvetkovićem da se cena podigne za 33 odsto, a da se od druge polovine godine razmotri mogućnost daljih poskupljenja, s obzirom na standard građana.

Kada će biti rešen problem dvojnika?

- „Telekom” je digitalizaciju centrala izvršio u velikom procentu i taj broj dvojnika koji je bio zatečen pre par godina se dosta smanjio. Oni su se obavezali da će taj problem rešiti ove ili iduće godine.

Da li se planira dovođenje i četvrtog operatera u mobilnu telefoniju?

- Nije u planu, jer nije trenutak za privlačenje novih investicija, a nama to nije ni neophodno. Postojeća tri operatera predstavljaju dobru konkurenciju jedni drugima i to se vidi jer usluge koje nude građanima su iz dana u dan sve raznovrsnije.

Da li očekujete da se digitalizacija televizijskog signala sprovede do 2015. što je i predviđeni rok i šta će to značiti za građane?

- Krajnji rok za sprovođenje digitalizacije jeste 2015, ali za nas bi bilo dobro da to uradimo do 2012. godine. U procesu smo izrade strategije digitalizacije. Taj proces ima značaj i za državu i za građane. U digitalnom formatu se može emitovati mnogo više programa nego što je to slučaj sa analognim signalom. Što se građana tiče, pored kvalitetnijeg zvuka i slike dobijaju i interaktivnu televiziju i mogućnost da biraju kakav će program gledati. Potrebno je zato da se građani pripreme na adekvatan način za emitovanje programa, što znači ili da imaju novi televizor koji može da emituje digitalni program ili da kupe dodatni aparat koji se priključi na televizor za tu svrhu.

Da li će država finansirati kupovinu tih uređaja za digitalizaciju?

- U većini zemalja države finansiraju nabavku ovih uređaja koji koštaju od 30 do 50 evra. Ono što je nama ključno jeste kom broju građana ćemo to omogućiti. Videćemo da li će to biti svi ili samo socijalno ugrožene kategorije, da li će to biti sva domaćinstva ili samo domaćinstva koja su pretplatnici javnog servisa.

Manje papirologije na sednicama Vlade

Koje su prednosti primene projekta elektronske vlade i kada će započeti njegova primena?

- Na regularne sednice Vlade koje se održavaju svake nedelje ministri dolaze sa hrpom papira i dokumenata. Naš cilj je da, sprovođenjem projekta elektronske vlade, više nemamo tu hrpu papira, već da oni budu u elektronskom obliku u kompjuterima. Međutim, iza toga mora da postoji čitava i odgovarajuća procedura. Mi se ipak nadamo da ćemo već u aprilu imati probne sednice Vladinih odbora bez papira, a u maju probne sednice Vlade. To ćemo kasnije spustiti i na niže nivoe, pa očekujemo da i opštine počnu da funkcionišu na ovaj način.

Monopol SBB-a

Kablovski distributer SBB je nedavno zloupotrebio svoj monopolski položaj. Šta se zapravo desilo?

- SBB je u oblasti kablovskog distributivnog sistema monopolista, kao što je „Telekom” u oblasti telefonije. To podrazumeva da svoje cene mogu podići samo uz saglasnost Ratela. SBB je, kako je procenila Komisija za zaštitu konkurencije, zloupotrebio svoj monopolski položaj sklapajući ugovore sa različitim emiterima i zahtevao ekskluzivne ugovore za Srbiju. To je ostale distributere dovelo u neravnopravan položaj, jer oni ne mogu da distribuiraju te programe.

Teško do novih brojeva

Zašto se teško dolazi do nove telefonske linije?

- Ono što će naše ministarstvo u saradnji sa Republičkom agencijom za telekomunikacije učiniti jeste da korišćenjem novih tehnologija fiksne i bežične telefonije omogućimo našim građanima koji nemaju telefon da ga dobiju.