www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

11.02.2009.

SINDIKATI IZ OKRUŽENJA
RSRH Mudriniću: Povucite otkaze ili dajte veće otpremnine
 

Autor/izvor: Marina Šunjerga

ZAGREB - "HT je postao troma firma u kojoj ima više direktora nego radnika", tvrdi predsednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske, Jadranko Vehar, komentirajući predlog Uprave o proglašavanju 200 radnika tehnološkim viškom.

Po inerciji, nastavlja, svake godine dele otkaze, bez analize i plana i po socijalističkom modelu u kojem je bitno rešiti se određenog broja radnika, bez da ih se na to upozori i bez opravdanosti u rezultatima poslovanja.

Protiv ove odluke, najavljuje, borit će se tako što će nanovo tražiti od Uprave Deutsche telekoma 'godinu mira', odnosno zaustavljanje otpuštanja, obratit će se i nemačkoj Vladi, a spremni su i na proteste i štrajkove.

'Otpremnine bi trebale biti više, jer su stare četiri godine i nisu se korigovale bez obzira na inflaciju i rast troškova života', navodi Vehar.

Objasnio je kako će tražiti 20 posto veće otpremnine i to za radnike do 31. godine starosti minimalno 300 hiljada kuna. umesto 250 hiljada, a za radnike starije od 31 godine minimalna otpremnina bi trebala iznositi 330 hiljada kuna.

Vehar upozorava i na neracionalno trošenje u Hrvatskom telekomu , pa ističe da se prošle godine za oglašavanje izdvojilo 317 milijuna kuna, dok bi ušteda od tek 10 posto osigurala godišnje plate za 317 radnika. Troši se, kaže, neopravdano i na najam prostorija u Buzinu i Hoto centru dok upravne zgrade u vlasništvu kompanije u Draškovićevoj, Jurišićevoj te Palmotićevoj ulici zjape prazne.

Ističe i da HT koristi previše spoljnih saradnika za obavljanje poslova, koje su donedavno radili otpušteni radnici, što je prema Veharu, pokazatelj lošeg upravljanja i dovodi do pada kvalitete usluge koju HT pruža korisnicima. HT je dosad otpustio preko pet hiljada radnika, ističu sindikalci, od kojih je većina još na tržištu rada, a mnogi su nezaposleni. 'Otpremnina koliko god bila visoka nije dovoljna da osigura socijalnu sigurnost otpuštenog radnika', zaključuje Vehar.