www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

17.02.2009.

 

Za novine Borba Miroslav Joksimović:Finansijski problemi nastali zbog niskih cena pretplate i usluga, kursnih razlika, takođe i kupovine iz političkih razloga Telekoma Srpske

„U strategiji poslovanja 'Telekoma' za narednih pet godina nije bila najavljena prodaja 'Telekoma', zaposleni i sindikat su za takvu mogućnost saznali u januaru, kada je obelodanjen memorandum s Međunarodnim monetarnim fondom, gde se privatizacija pominje kao uslov za kreditni aranžman s tom institucijom. Predstavnici Vlade su se i u Davosu susreli s predstavnicima 'Dojče telekoma', pa je sve izvesnije da se priprema teren za prodaju. Ta kompanija je po povoljnim cenama već pokupovala telekomunikaciona preduzeća u regionu i otpustila je dosta radnika, u Slovačkoj oko 8.000. Sada pritiska i Srbiju", kaže Miroslav Joksimović predsednik STS-a i dodaje da se nezvanično priča i da bi srpski „Telekom" od 9.400 radnika mogao imati višak i da bi se ove godine broj radnika mogao smanjiti za 1.000, a naredne za još toliko", kaže Joksimović.

Zaposleni u „Telekomu" se protive većinskoj privatizaciji i, prema rečima Joksimovića, boriće se sa ostalim sindikatima javnih preduzeća. Ako treba, i na ulici. Ovoj srpskoj kompaniji, koja je godinama u samom vrhu na listi najuspešnijih, neophodna je finansijska konsolidacija, prema rečima Joksimovića, zato što im kreditne obaveze samo prema Siti banci u ovoj godini iznose 370 miliona evra. Toliko iznosi rata za otplatu pozajmice od ove američke banke, koja je uzeta radi kupovine „Telekoma Srpske".

„Finansijski problemi su nastali zbog toga što usluge naplaćujemo u dinarima, cene nisu menjane nekoliko godina, a i sada, kada su poskupeli pretplata i impulsi, oni su četiri puta manji nego u Bosni i daleko od ekonomskog nivoa, a kurs evra je porastao. Tako su naše kreditne obaveze od 370 miliona evra prema Siti banci, odnosno ukupne od 530 miliona evra u ovoj godini, postale teške za otplatu", kaže Joksimović i dodaje da aranžman sa Siti bankom o kreditu od oko 700 miliona evra za kupovinu telekomunikacione kompanije u Republici Srpskoj - koji je napravljen, između ostalog, i iz političkih razloga u vreme kada je Vojislav Koštunica bio na čelu vlade - predviđa da se nakon otplate prve rate od 370 miliona evra naredne godišnje iznose po 70 miliona evra do 2011. godine. Za poslednju 2012. treba izdvojiti 90 miliona evra.

„Telekom" je, prema proceni koja je rađena prošle godine, vredeo oko tri milijarde evra, a sada mu je ta cena pala na oko dve, kaže Joksimović i dodaje da se sredinom prošle godine pominjalo da bi „Dojče telekom" verovatno bio spreman da 30 odsto plati oko 1,2 milijarde jer bi preko tog paketa i otkupom od građana došao do većinskog udela.