www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

20.02.2009.

 

Predrag Ćulibrk: Telekom industrija je zahvaćena krizom, ali ne u velikoj mjeri

Autor/izvor: Saida Mustajbegović

BANJA LUKA - Na Svetskom kongresu mobilne telefonije (The GSMA Mobile World Congress), koji se održava od 16. do 19. februara u Barseloni, iako nije planirano najviše se razgovaralo o svetskoj ekonomskoj krizi.

Priliku da podele svoju viziju budućnosti telekomunikacija, da diskutuju o trendovima i mogućnostima rasta ovog sve dinamičnijeg tržišta, kao i da, čak i u uslovima ekonomske krize, pronađu nove ideje za unapređenje poslovanja, imali su učesnici iz 750 telekoma iz 218 zemalja.

Obrisi globalne ekonomske krize daju se prepoznati i na ovogodišnjem GSM kongresu. Iako su predviđanja da će njeni efekti biti najmanji u oblasti ICT-a, u razgovorima među učesnicima kongresa, prevazilaženje svetske ekonomske krize bila je jedna od najvažnijih tema.

„Kada je u pitanju svetska ekonomska kriza opšti je stav da je telekomunikaciona industrija svakako njome zahvaćena, ali još ne u tolikoj meri kao druge privredne grane. Medjutim postoji snažno uverenje da bi upravo telekomunikacije mogle da budu sektor, koji bi mogao da pomogne u njenom prevazilaženju,“ istakao je generalni direktor m:tel-a Predrag Ćulibrk, saopćeno je iz m:tel-a.

Kazao je da predsjednici najvećih telekomunikacionih kompanija imaju jedinstven stav da je neophodno značajnije uključivanje Vlada i regulatora kako bi se omogućio što brži i nesmetaniji razvoj telekomunikacija, prvenstveno mobilnog širokopojasnog pristupa, koji će svakako imati pozitivne efekte na razvoj ekonomije uopšte.

Govoreći o pravcima razvoja, Ćulibrk je rekao: „Nikad kao danas nije postojala tako jedinstvena opredeljenost telekomunikacione industrije u kom pravcu treba ići. Ako je i bilo dilema koja je to tehnologija budućnosti, sada je definitivno jasno da je to četvrta generacija mobilne telefonije poznata kao LTE.“

Ćulubrk je naglasio da razvoj mobilne telefonije, bilo da se govori o 3G tehnologiji, čiju primenu u BiH očekujemo ove godine, ili 4G (LTE), okrenut je prvenstveno ka tome da se obezbedi što veći propusni opseg za korisnike mobilne telefonije. Mobilni širokopojasni pristup će obeležiti kraj ove i početak naredne decenije.