www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

23.02.2009.

 

Božidar Đelić: Bolje se zadužiti nego prodati Telekom

Izvor: EMportal

Preovlađujuća opcija u Vladi Srbije je da Telekom Srbija ne bude većinski prodat samo zato što su nam potrebni budžetski prihodi, rekao je vicepremijer Božidar Đelić na okruglom stolu o perspektivi javnih i državnih preduzeća u Srbiji, koji organizuje Ekonomist Media Group.

“Bolje je da se država zaduži nego da proda Telekom jer je to finansijski isplativije”, kaže Đelić.

Kada je reč o drugim javnim preduzećima, Srbija je spremna za privatizaciju Jat Airwaysa, ali je realnost da će vlasnik tog preduzeća do daljeg ostati država, kaže Đelić.

Đelić je rekao kako će do leta biti ratifikovan Sporazum o otvorenom nebu, koji je preduslov za dolazak niskotarifnih kompanija.

Kada je reč o Galenici, država se opredelila za tendersku privatizaciju, dok će EPS ostati većinsko državno preduzeće, uz to da se 15 odsto akcija listira na tržištu kapitala, a onda podeli građanima, ali tek kroz nekoliko godina, kaže Đelić.

Branko Radujko: Smanjiti politički uticaj na Telekom

Generalni direktor Telekoma Srbija Branko Radujko rekao je da će ta kompanija poštovati svaku odluku Vlade, ali da je njegov stav da je bolje da se u uslovima krize ne prodaje kompanija na čijem je čelu. On smatra da je bolje doneti odluku koja bi smanjila politički uticaj na poslovanje Telekoma.

Radujko, kadar Demokratske stranke, kaže da je bolje uvesti profesionalni menadžment. „Ja se prvi neću kandidovati na mesto generalnog direktora“, kazao je on na okruglom stolu.

Kada je je reč o smanjenju troškova u kompaniji, Radujko smatra da troškove ne treba smanjivati preko smanjenja broja zaposlenih, zato što zarade i svi ostali troškovi radne snage čine oko devet odsto troškova te kompanije. „Država treba da odluči o platama glavnog menadžmenta jer ga država i postavlja, ali izvršni direktori i svi drugi zaposleni, do običnih radnika, treba da primaju plate prema stanju na tržištu, jer će u suprotnom doći do odliva kadrova, s čim se već suočavamo“, kaže on.

Kriterijumi za uspešnost i nagrađivanje menadžmenta, prema Radujku, treba da budu po tržišnim pokazateljima kompanije, odnosno prema rastu prihoda, operativnom profitu i tržišnom učešću.