www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

27.02.2009.

 

MONDO i na tržištu Bliskog istoka!

Da i Srbija ima "pamet" za svet potvrđuje primer Telekoma Srbije i partnera Wireless Media, koji su svoje softversko rešenje plasirali na tržište Bliskog istoka.

Naime, domaće softversko rešenje MAIP (Multi Accses Internet Portal), koje su razvili Telekom Srbija i Wireless Media d.o.o., u 2009. godini je zaživelo u Omanu, tačnije u okviru telekomunikacione kompanije Nawras, jedne od najboljih telekomunikacionih operatera na Bliskom istoku.

Proizvod Telekoma Srbije i Wireless Media izabran je kao najbolji na tenderu u avgustu prošle godine u Omanu u jakoj međunarodnoj konkurenciji, uključujući globalnog giganta kao što je Ericsson i nekoliko dokazanih indijskih kompanija

"Pre samo tri godine smo ušli u zajednički razvoj MAIP-a zarad unapređenja MONDO portala, da bi smo ga u februaru 2008. godine prvi put predstavili globalnom tržištu na 3GSM konferenciji u Barseloni. Od pre nekoliko dana MAIP uspešno pokreće Nawras-ov mobilni portal pod imenom Bawabaty (na arapskom jeziku znači KAPIJA)", navodi se u saopštenju Telekoma Srbije i Wireless Media.

Od ovog posla i Srbija ima višestruku korist, pogotovo što je napravljen proboj u region sa kojim je Srbija do sada imala nisku trgovinsku razmenu. Srpskom softveru sada je otvoreno novo tržište.

“Izvoz srpske pameti koja je u osnovi softverskog rešenja koje je pobedilo na jednom od najkonkurentnijih svetskih tržišta, otvara Srbiji još jednu alternativu u odnosu na tradicionalne nacionalne izvozne proizvode. S obzirom da je reč o proizvodu iz kategorije visokih tehnologija, sasvim je izvestan i pozitivan doprinos poslovnom imidžu Srbije čija preduzeća u ovoj oblasti stiču epitet pouzdanih partnera i kada je reč o najzahtevnijim klijentima sa najbogatijih tržišta”, izjavio je Vladimir Lučić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija.

Telekom Srbija i Wireless Media izražavaju očekivanje da će posao na Bliskom istoku biti odskočna daska za dalju ekspanziju srpskog softvera u regionu Bliskog istoka, Severne Afrike i Jugoistočne Azije.

Srpski operater sa ponosom ističe da je ovo još jedna potvrda kvaliteta Internet portala MONDO, kojeg su samostalno osmislili i pokrenuli 2004. godine stručnjaci Telekoma Srbija i Wireless Media.

U saopštenju se iznosi podatak da je MONDO danas najposećeniji wap sajt u regionu, sa 2.5 miliona korisnika i više od milion otvorenih stranica dnevno, posebno popularan među mlađom populacijom. Pored MONDO web i wap portala, dostupnog građanima Srbije i korisnicima mt:s mreže, MONDO je primenjen i kao rešenje za kompanije m:tel u Crnoj Gori i m:tel BiH, koje posluju u sastavu Telekoma Srbija Grupe.

U saopštenju se naglašava da je operater, kojem je prodat srpski proizvod, veoma cenjen u regionu i deo je međunarodnog telekomunikacionog konglomerata.

Nawras je za četiri godine postojanja došao do 1.800.000 korisnika i više od 50 odsto omanskog tržišnog udela u mobilnoj telefoniji, a u 2007. godini je proglašen za najboljeg telekomunikacionog operatera na Bliskom istoku. U decembru 2008 godine su dobili i licencu za fiksnu telefoniju.

Nawras je član Qtel Grupe. Reč je o ambicioznoj kompaniji, čiji je plan da do 2020. godine bude među 20 vodećih telekomunikacionih kompanija u svetu. Qtel grupa je zastupljena u 16 zemalja i ima 51.000.000 korisnika.

(MONDO)