www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

04.03.2009.

Država smanjuje porez na plate?

Država smanjuje porez na plate?Sreda, 4. mart 2009.

Vlada Srbije razmatra mogućnost smanjenja fiskalnog opterećenja na zarade zaposlenih, potvrđeno je "Novostima" u ovoj instituciji.

Smanjenje poreza na plate moglo bi stići u paketu novih, aprilskih, mera Vlade za prevazilaženje posledica svetske ekonomske krize, kojim bi trebalo, kako tvrde u Nemanjinoj 11, da se "dodatno relaksira privreda".

Procena je, naime, da su visoki porezi na zarade dodatno ograničenje za otvaranje novih radnih mesta i da značajno ugrožavaju konkurentnost ukupnih troškova rada.

S druge strane, još se meri koliko bi to donelo manje sredstava u državnu kasu, jer se iz prihoda po osnovu poreza i doprinosa na zarade finansiraju socijalne potrebe kao što su penzije, zdravstvo ili naknade nezaposlenima, pišu "Novosti".

U Srbiji, inače, bruto plata predstavlja opštu osnovu za izračunavanje svih poreza i doprinosa na koju se primenjuje jedinstvena poreska stopa na zarade od 12 odsto, dok doprinosi za socijalno osiguranje iznose ukupno 35,8 odsto.

Što se tiče stava Međunarodnog monetarnog fonda o ovom pitanju, poznato je da je ova institucija podržala reforme poreskih sistema zemalja u našem regionu.

One su se, uglavnom, svodile na to da se prilično umanji sam porez na zarade, ali da se doprinosi za socijalno osiguranje zadrže na istom, relativno visokom nivou.

Tako su sada u čitavom regionu prihodi od poreza na zarade niski, čak i znatno ispod proseka Evropske unije.

Inače, područje Balkana je po naplati svih dažbina vezanih za zaposlenost ispod evropskog proseka, zbog visoke stope nezaposlenosti i mnogobrojnih radnih mesta u "sivoj" zoni.

(MONDO)