www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

05.03.2009.

 

Genijalac opet  izigranGenijalac opet izigran od države, ali je zahavalan Telekomu Srbija a.d.

Autor: Verica Dragić

Iako se mladi srpski matematičar Teodor fon Burg sa zlatom u rukama vratio juče iz Bukurešta sa jednog od najznačajnijih svetskih takmičenja u matematici, u Beogradu ga je sačekalo razočaranje. Ovog puta Ministarstvo nauke nije mu odobrilo stipendiju za koju je konkurisao krajem prošle godine. I ovog puta samo zato što nije učenik viših razreda srednje škole.

Teodor je najmlađi, ali jedini član nacionalne ekipe koji je u Bukureštu osvojio zlatnu medalju. To nije prvi put. Ministarstvo nauke odlučilo je da Fon Burgu, koji ima samo 16 godina i koji je za poslednjih osam godina na svakom nadmetanju beležio vrhunske rezultate, ne dodeli stipendiju već da uplati podsticajna sredstva u vrednosti od 80.000 dinara. Teodorova majka Magda, koja prodaje klavir da bi mu obezbedila novac za privatne časove, kaže da ta suma nije ni približna jednogodišnjoj stipendiji od 240.000 dinara i da im je ispod časti da prime taj novac.

- Pošto je novac već uplaćen na račun Matematičke gimnazije koju Teodor pohađa, odlučili smo da sa Unijom sindikata prosvetnih radnika od tih para započnemo neku vrstu finansijske pomoći talentima koji preskaču svoje generacije, a za koje ova država nema instituciju da ih može nagraditi. Ministarstvo nauke je dodelilo 20 stipendija, ali je listu nekako proširilo na 21. Teodora nisu računali jer ne pohađa završne razrede škole, tako da su stipendiju dobili i oni koji na takmičenjima osvajaju samo pohvale, ne i nagrade - kaže Magda fon Burg.

Ona je drugi put zaredom juče morala da razočara sina koji sa međunarodnog takmičenja donosi medalju. Krajem prošle godine Teodor je iz Koreje doneo srebro i odmah se razočarao, jer mu je majka uručila pismo kojem ga Fond za mlade talente obaveštava da je odbijen za dodelu novčane nagrade. Zapravo, za poslednja tri meseca država je tri puta odbila da dodeli novac ovom mladom matematičaru. Prvi put je Fond za mlade talente pozvao Teodora da konkuriše za dobijanje novčane nagrade za uspeh na takmičenju srednjoškolaca, ali je vrlo brzo i odbijen, jer su oni koji odlučuju tek tada shvatili da je reč o dečaku koji je sedmi razred. Osvojio je bronzu i trebalo je da dobije 320.000 dinara. Drugi put je Fond raspisao konkurs za 2008. godinu kada je Teodor bio osmi razred i decidirano naznačio da nagrade dobijaju samo takmičari srednjoškolci, ne i mlađi. Tako da su mogli da konkurišu i takmičari sa slabijim uspehom, ali ne i Teodor koji uvek osvaja jedno od prva tri mesta. Za srebrnu medalju tada je trebalo da dobije od države više od 450.000 dinara. Treća stvar je odbijanje dodele stipendije.

- Država nema nameru da menja sistem zbog njega. A ja ponovo dočekujem svoje dete koje mi pokazuje medalju, a ja njemu pismo iz ministarstva koje počinje sa „cenjeni mladi kolega, odbijeni ste” - podseća Magda.

Nevolja je što Teodoru niko nije zabranio da se takmiči sa starijima od sebe, a njegovi uspesi pokazuju ne samo da je talentovaniji od njih, već da je mali genijalac. To potvrđuje i njegov privatni profesor Vladimir Janković, vanredni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta.

- Pravo je zadovoljstvo raditi sa njim, naporno, ali se on svakodnevno uspinje i to je velika radost i za njega i za mene. Kada mi se ukazala prilika da radim sa Teodorom, to mi je bio izazov koji nisam moga da propustim. On je čudo od deteta, ali sada već možemo reći da je ozbiljan matematičar. Očekujemo velike uspehe na predstojećim takmičenjima, naročito na matematičkoj olimpijadi - kaže profesor Janković i dodaje da bi Ministarstvo za nauku moralo drugačije da se postavi prema talentima, a posebno prema Teodoru.

- Država mora da nagradi Teodora bar onoliko koliko i druge takmičare, jer on je jedini koji je doneo najveća priznanja u svoju zemlju. To što je najmlađi treba da je dodatak, a ne razlog da mu se nagrada ne dodeli - napominje profesor.

Država je nedvosmisleno poslala poruku da u ovoj zemlji nema mesta za njega i on već sada razmišlja da napusti Srbiju.

Zahvalan „Telekomu”

Jedino je kompanija „Telekom Srbija” prepoznala u Teodoru genijalnost i dodelila mu jednokratnu donaciju, bez ikakve obaveze. Dečakova majka kaže da mu je naša najprofitabilnija kompanija ponudila i posao ukoliko jednog dana to bude želeo!

Sve Teodorove međunarodne nagrade
2005. bronza Juniorska Balkanijada sa 12 godina
2006. zlato Juniorska Balkanijada sa 13 godina
2007. srebro Balkanijada do 20 godina starosti
2007. srebro Juniorska balkanijada
2007. bronza Međunarodna matematička olimpijada
2008. srebro Rumunski master u matematici
2008. zlato Juniorska balkanijada
2008. srebro Balkanijada do 20 godina starosti
2008. srebro Međunarodna matematička olimpijada
2008. srebro Juniorska naučna olimpijadi
2009. zlato Rumunski master u matematici
Veliki broj diploma i prvih nagrada

Sve Teodorove muke
- Promenio četiri škole dok nije došao u Matematičku gimnaziju
- Drugi put se vratio sa svetskog takmičenja ponižen
- Fond za mlade talente odbio da mu dodeli 320.000 dinara za uspeh iz 2007.
- Fond za mlade talente preskočio Teodora i nije dobio više od 450.000 dinara za uspeh iz 2008.
- Ministarstvo nauke odbilo da mu dodeli stipendiju 2009.
- Ministarstvo nauke dodelilo mu podsticajna sredstva od 80.000 dinara