www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

17.03.2009.

Tenderi za CDMA i drugog fiksnog operatera Srbiji

Autor/izvor: SEEbiz

Međunarodni javni poziv za uvođenje fiksne bežične telefonije CDMA u Srbiji biće raspisan za desetak dana, najavio je predsednik Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije Jovan Radunović.

Radunović je kazao da očekuje da će do leta već biti dodeljene dozvole za uvođenje CDMA tehnologije, koja je pogodna za seoske sredine u kojima nije uvedena fiksna telefonija. U toku je i definisanje postupka za sprovođenje tendera za drugog operatera fiksne telefonije, koji treba da bude raspisan do juna, kaže Radunović.

"Nažalost, svetska kriza je tu uticala na nas i doneli smo zaključak da verovatno ne bi bilo dovoljno zainteresovanih da se lansira taj proces koji je svuda u svetu bio dosta problematičan. A sada u situaciji ekonomske krize teško da bi neko investirao u WiMax u Srbiji i to uspešno razvio."

Tu ne smemo da pogrešimo, kaže on, jer je situacija teška i potreban je pravi partner koji će investirati u pravljenje paralelne mreže sa Telekomom, što nije nimalo jeftino i sve treba dobro osmisliti i u pogledu sredstava i u pogledu tehnologije.

Predsednik Upravnog odbora Ratela rekao je da je u toku izrada pravilnika za liberalizaciju fiksne telefonije i da je potrebno dobro osmisliti javni poziv da bi ta investicija bila isplativa i da bi se privukla dobra kompanija. "Investicije koje se daju za fiksnu telefoniju su jako velike. Tu se traži kopanje, ali ne fiksni kabl, nego optički", kazao je Radunović.

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić najavila je da će do juna biti raspisan javni poziv za dolazak novih operatera fiksne telefonije u Srbiju. Ona je kazala da će uvođenje fiksne bežične WiMax tehnologije verovatno biti odloženo zbog ekonomske krize.

"Nažalost, svetska kriza je tu uticala na nas i doneli smo zaključak da verovatno ne bi bilo dovoljno zainteresovanih da se lansira taj proces koji je svuda u svetu bio dosta problematičan. A sada u situaciji ekonomske krize teško da bi neko investirao u WiMax u Srbiji i to uspešno razvio", kazala je Matićeva.

Ona je ocenila da liberalizacija fiksne telefonije u Srbiji neće dovesti do pada cena za pozive unutar Srbije, ali da će dovesti do povećanja palete usluga i omogućiti građanima da biraju pakete usluga koji odgovaraju njihovim potrebama. Prema njenim rečima, može se očekivati pad cena interneta zahvaljujući liberalizaciji velikoprodajnog tržišta interneta, koja je sprovedena krajem prošle godine.