www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

25.03.2009.

Akcionarima Telekoma Srpske 113 miliona KM

Akcionari Telekoma Srpske podeliće najveću dobit u istoriji preduzeća u gotovini. Od 119,2 miliona maraka neto dobiti, koju je ovo preduzeće ostvarilo u prošloj godini, akcionari Telekoma Srpske, podeliće 113,2 miliona maraka.

Konačna odluka uslediće nakon Skupštine akcionara koja je zakazana za treći aprila.

Izuzimajući obavezne zakonske rezerve, kažu u Telekomu, praktično sto odsto dobiti biće podeljeno akcionarima kompanije.

- Odluka koju donose akcionari, a ne rukovodstvo preduzeća, bazirana je na više činjenica. Dobit koju je Telekom Srpske ostvario u prošloj godini, veća je za 66 odsto nego u godini ranije. Telekom Srpske ima visoku likvidnost.

Uplatom 50 miliona evra od strane većinskog vlasnika Telekoma Srbija, na ime investicione obaveze, obezbeđena su sredstva za dalji razvoj i unapređenje infrastrukture - navodi se iz ove kompanije.

Predstavnici tržišta kapitala ovaj potez Telekoma vide kao primjer uspešne privatizacije.

- Više od 100 miliona maraka koji će biti isplaćeni za dividende znači da će svaki akcionar dobiti 23 pfeniga po jednoj akciji. To je izuzetno velika cena, ako se uzme u obzir da je cena ovih akcija na Banjalučkoj berzi 1,19 maraka. Telekom Srpske verovatno je procenio da ima dovoljno sredstava za razvoj i da može veći deo ostvarene dobiti isplatiti akcionarima. Veoma je važno naglasiti da je ovo dobar primjer da većinski vlasnik akcija nije zloupotrebio položaj na štetu malih akcionara, jer je većinu dobiti usmerio na isplatu dividendi, a da pri tome nije zapostavio razvoj firme - kaže direktor Banjalučke berze, Milan Božić.

Prema rečima predsednika Komisije za hartije od vrednosti RS, Miodraga Jandrića, ovaj model treba da slede i druga preduzeća.

- Sama pojava dividende u preduzećima jeste razlog zašto investitori ulažu. U ovom momentu, za RS je vrlo važno da postoji preduzeće koje uspešno posluje. To je osnovna pretpostavka da tržište kapitala RS bude bolje, uspešnije i likvidnije, te da ima svoj razvojni put. Ovo je svetla tačka na tržištu kapitala, posebno kada se radi o preduzeću koje je na službenom berzanskom tržištu i koje je na to tržište došlo kao jedno od najorganizovanijih - rekao je Jandrić.

U Telekomu takođe kažu da je postprivatizacioni period u M:telu obeležen rastom svih poslovnih i tržišnih pokazatelja, a uprkos godini globalne krize, očekuju da će se trend rasta nastaviti i u ovoj godini, što potvrđuju i preliminarni izvještaji za prva dva mjeseca.

Fokus