www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

31.03.2009.

Telekom Slovenije kupio makedonski Kosmofon

Zajedno s Kosmofonom Telekom Slovenije kupio je i kompaniju Germanos, preko koje je makedonski operater prodavao svoje usluge

Telekom Slovenije kupio je za 190 miliona eura 100-postotni udjeo u Kosmofonu, drugom najvećem makedonskom operatoru mobilne telefonije. Kosmofon je do sada bio u vlasništvu grčke telekomunikacijske kompanije OTE, a njegovu prodaju zatražila je makedonska antimonopolska komisija nakon što je Deutsche Telekom, koji je vlasnik Makedonskog telekoma, preuzeo i grčku kompaniju.

Kosmofon na makedonskom tržištu mobilne telefonije ima udjeo od 30 posto, a prošle godine je uveo usluge treće generacije mobilne telefonije HSDPA. Zajedno s Kosmofonom Telekom Slovenije kupio je i kompaniju Germanos, preko koje je Kosmofon prodavao svoje usluge na makedonskom tržištu.

Na konkurs za preuzimanje makedonskog operatera uz Telekom Slovenije javile su se i dve turske kompanije, Turk-telekom i Turk-Cell.

Telekom Slovenije je na makedonskom tržištu bio prisutan kao Internet provajder , preko svoje kompanije On.net. Bojan Dremelj, direktor Telekoma Slovenije, rekao je da će kupovinom Kosmofona slovenačka telekomunikacijska kompanija zaokružiti i dopuniti svoje dosadašnje aktivnosti u Makedoniji, te da je reč o značajnom koraku u njihovoj strategiji čiji je cilj postati jedan od najznačajnijih ponuđača telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi.