www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

31.03.2009.

m:tel doprinio povećanju penetracije širokopojasnog pristupa internetu

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Podgorici, predstavljena je promotivna ponuda povećanja brzine Internet konekcije za rezidencijalne i biznis korisnike Wimax tehnologije, čime je kompanija MTEL doprinijela povećanju penetracije širokopojasnog pristupa Internetu, zadovoljivši najstrože kriterijume Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u ovoj oblasti.

Kako bi dodatno poboljšala Internet komunikaciju korisnicima net i tel+net paketa, kompanija MTEL je pripremila specijalnu ponudu: u periodu do 01. maja, brzine u upload-u povećavaju se duplo! Pritom, u pitanju su potpuno iste cijene za tarifni paket koji koriste a kvalitet servisa se u značajnoj mjeri poboljšava. Dakle, korisnici svih navedenih paketa moći će da ostvaruju dvostruko bržu Internet konekciju u upload-u, bez obzira da li Internet koriste za interaktivno učenje, video na zahtjev, zabavu ili u poslovne svrhe.

Izvršni direktor MTEL-a Zlatko Trhulj je podsjetio prisutne da su okrenutost inovativnim servisima i Internet orjentacija prioriteti Kompanije, te da je MTEL, već od oktobra 2007. godine, korisnicima 078 mreže omogućio WiMAX - bežičnu mikrotalasnu, interoperatibilnu tehnologiju koja pruža mogućnosti bežičnog pristupa Internetu na udaljenosti od nekoliko kilometara. On je istakao prednosti WiMAX paketa od kojih je osnovna - neprekidan pristup Internetu, 24 časa dnevno, 7 dana u nedjelji. Konekcija se uspostavlja trenutno, uključenjem računara a telefonska linija je istovremeno slobodna za obavljanje razgovora.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima kako u oblasti mobilne telefonije tako i u oblasti fiksne telefonije i Interneta, Trhulj je saopštio podatak da MTEL trenutno ima 7000 korisnika WiMAX -a i najavio da će ovaj broj biti dvostruko veći do kraja godine, "što govori o ubrzanom rastu širokopojasnih tehnologija u Crnoj Gori u kratkom vremenskom periodu, čime doprinosimo novom, savremenom imidžu Crne Gore, koja ne zaostaje za razvijenom Evropom".

Potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku Vujica Lazović rekao je da OECD na svom portalu precizno tretira šta podrazumijeva jedan broadband Internet priključak u tehnologiji fiksnog bežičnog pristupa (WiMAX). Potpredsjednik Lazović je istakao da je prepoznat napor MTEL-a da koriguje brzinu konekcije za slanje podataka ( upload ) na duplo veću vrijednost, čime je u potpunosti ispunjena evropska preporuka i direktiva u ovoj oblasti.

On je podsjetio da je broadbend penetracija (penetracija širokopojasnog pristupa) krajem 2007. i početkom 2008. godine u Crnoj Gori bila na veoma niskom nivou, od oko 2,6%. "Takodje sa zadovoljstvom mogu konstatovati da je u ovom trenutku taj procenat 6,1% u ovom trenutku imamo oko 31.000 ADSL i oko 7.000 WiMAX priključaka, što ukupno iznosi oko 38.000 priključaka", rekao je Lazović, najavivši da je plan Ministarstva za informatičko društvo da, do kraja godine, ova cifra premaši 50000. "Na taj način bismo stali uz rame sa zemljama iz okruženja i nekim članicama EU", zaključio je Lazović.

Ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija u Vladi Crne Gore Andrija Lompar naglasio je značaj usklađivanja nacionalnih telekomunikacija sa standardima Evropske unije u ovoj oblasti, dajući poseban akcenat na uticaj koji razvoj savremenih tehnologija ima na razvoj ukupnog društva.

Iz Kompanije je najavljeno da će, u sklopu ovog projekta, Internet priključci biti poklonjeni Ortopedskoj klinici u Risnu, Bolnici »Danilo I« na Cetinju i beranskoj Opštoj bolnici. „Kao društveno odgovorna Kompanija, nastavićemo da aktivnim učešćem u napretku crnogorskog društva dajemo doprinos razvoju zajednice, kroz podršku kulturi, obrazovanju, zdravstvu...", rekao je Trhulj.

On je naglasio da se radi samo o jednom u nizu projekata, kojim Kompanija želi da korisnicima olakša »ulaznicu« u savremene komunikacije. " dalje ćemo se truditi da idemo u susret potrebama modernog korisnika, da budemo garant kvalitetnih usluga po pristupačnim cijenama kao i da zadržimo lidersku ulogu u uvođenju novih tehnologija i servisa", zaključio je izvršni direktor MTEL-a.