www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

07.05.2009.

Računar u Srbiji ima 40 odsto domaćinstavaRačunar u Srbiji ima 40 odsto domaćinstava

Mondo

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 40,8 odsto domaćinstava, 33,2 odsto koristi internet priključak, a broj korisnika globalne informatičke mreže u prošloj godini povećan je za oko 300.000.

"Povećanje broj korisnika globalne informatičke mreže prošle godine može se objasniti rastom BDP-a i životnog standarda građana, ali i padom cena računara i pojavom jake konkurencije na domaćem Internet tržištu“, rekao je predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković i dodao da je ove godine, međutim, u prvom tromesečju zabeležen pad prodaje računara za 14 odsto, Govoreći o rasprostranjenosti korišćenja informatičkih tehnologija, Marković je rekao da broj računara i broj korisnika Interneta svake godine u Srbiji konstantno raste, precizirajući da oko 2,63 miliona građana svakodnevno koristi računar, što je oko trećina populacije Srbije.

Broj korisnika Interneta prošle godine povećan je za oko 300.000, a tome je delimično doprineo pad cena korisćenja Interneta u proseku za oko 30 odsto, kao i rast obrazovnog nivoa stanovništva, pojava novih servisa na Internetu i veći interes za socijalne mreže kao što je, na primer, Facebook.

"Prema podacima domaće analitičarske kompanije 'Mineko kompjuters', tržište IT opreme u Srbiji imalo je promet od 500 miliona evra u 2008. godini i tada je u našoj zemlji prodato više od 520.000 kompjutera", naveo je Marković i napomenuo da je u odnosu na zemlje u okruženju, Srbija prošle godine imala najveću stopu rasta IT tržišta.

Prošla godina je karakteristična i po tome što je u Srbiji zabeležen značajni rast nabavki "noutbuk" računara, a kada je reč o Internetu došlo je do smanjenja učešća dial-up (preko fiksne telefonske mreže) pristupa na internetu, u korist ADSL pristupa.

Stepen informatizacije u Srbiji, posmatrano po broju stanovnika, manji je nego u zemljama u okruženju, istakao je Marković i naveo da je, na primer, stepen informatizacije u Hrvatskoj dva puta, a u Sloveniji četiri puta veći u odnosu na Srbiju. U odnosu na zemlje EU gde je stopa korisćenja Interneta 60 odsto, u Srbiji je ona 40 odsto manja.