22.06.2009.

Deutsche Telekom preuzima još 5 posto OTE-a

Grčka vlada je 18.06.2009. godine saopštila da će prodati 5-postotni udeo u najvećoj telekomunikacijskoj kompaniji u jugoistočnoj Evropi OTE nemačkom Deutsche Telekomu.

Transakcija bi trebala iznositi 674 miliona evra što će grčke vlasti iskoristiti za rezanje javnog duga, prenosi Reuters. "Ministarstvo finasija je izvršnom direktoru DT-a, Reneu Obermannu, predstavilo nameru grčke vlade o prodaji udela u OTE-u", stoji u saopštenju grčkog ministarstva finansija. Podsetimo, nemačka je kompanija u 2008. preuzela 25 posto najvećeg grčkog telekoma kako bi povećala svoju prisutnost na Balkanu, a Grčka, koja poseduje 25-postotni udio, iskoristit će opciju prodaje još 5 posto akcija OTE-a.

"Navedeni će udeo biti prodat po ceni od 27,5 eura po akciji, što je više od zadnje cene na Atinskoj berzi u sredu", izjavio je grčki ministar finansija Yannis Papathanassiou nakon sastanka s Obermannom. Dok analitičari smatraju da je vlada učinila ispravan potez jer je suočena s finansijskim problemima, sindikati i grčka opozicija protive se prodaji. "U potpunosti smo protiv prodaje udela te ćemo radnike pozvati da iskažu svoje nezadovoljstvo", upozorio je portparol sinidikata OTE-a.

Inače, grčki je proračunski deficit drugi najveći od svih članica Evropske unije i raste, pa tamošnje vlasti planiraju u ovoj godini prodajom državne imovine prikupiti oko milijardu eura. U skladu sa sporazumom iz 2008. Grčka do kraja 2011. ima mogućnost Deutsche Telekomu prodati još 10 posto OTE-a.