24.06.2009.

Policajci prete:Razbolećemo se za Univerzijadu

Sindikat srpske policije, čije je sedište u Užicu, obratio se juče otvorenim pismom ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću povodom angažovanja policije u vreme trajanja Univerzijade u Beogradu.

Razlog je, kako se navodi, nezadovoljstvo policijskih službenika uslovima rada i mizernim dnevnicama, zbog čega su se oni u više navrata obraćali ovom sindikatu.

Svi policijski službenici izrazili su nezadovoljstvo smatrajući da su od strane našeg ministarstva prevareni i izigrani na krajnje sraman i ponižavajući način.

Naime, svim policijskim službenicima koji su upućeni u Beograd unapred su isplaćene dnevnice, ali je isplaćeno sramnih 20 odsto od punog iznosa dnevnice (oko 400 dinara po danu). Kao opravdanje je poslužila činjenica da im je obezbeđena ishrana i smeštaj, navodi se u pismu.

”Verovatno Vam nije poznato da policijski službenik koji je na terenu od tri obroka po danu dobije dve konzerve i jedan kuvani obrok, tako da nema mogućnosti da se normalno hrani s obzirom na to da provede na smeni po 12 i više časova u toku dana”, piše u pismu sindikata ministru Dačiću, koje je potpisao predsednik Sindikata srpske policije Glišo Vidović.”

U ovom policijskom sindikatu upozoravaju da bi mogla da se desi najgora varijanta po Ministarstvo: da se nemotivisani policajci razbole za vreme održavanja Univerzijade u Beogradu, pa će kao glavni krivci oni sami biti proglašeni.

”Svima nam je poznato da su policijskim službenicima koji su bili angažovani na obezbeđenju ’Evrosonga 2008’ isplaćene pune dnevnice za vreme provedeno na terenu. Za to vreme oni nisu imali obezbeđenu ishranu i na to se niko nije žalio. Postavljene zadatke izvršili su krajnje profesionalno i niko nije otvorio bolovanje za vreme rada na terenu”, napominje Vidović.

Pored dnevnica, pominje se i da su pripadnici IJP upućeni u Beograd u interventnoj uniformi sa jednim pantalonama i dve košulje, i to istrošenim, zbog čega, po oceni sindikata, ne mogu uvek odgovarajuće izgledati na jednoj svetskoj manifestaciji. Od ministra Dačića ovaj sindikat traži da, kao osoba koja ima korektnu komunikaciju sa sindikatima policije, preduzme odgovarajuće korake za rešenje ovih problema.

”Smatramo da Vi, kao najkompetentnija osoba, možete da rešite gorući problem za 1.500 do 2.000 policijskih službenika koji su upućeni na izvršenje zadatka. Isplatom punih dnevnica svi policijski službenici zaboravili bi na težak rad, a o motivaciji je suvišno komentarisati”, navodi se na kraju sindikalnog pisma ministru unutrašnjih poslova.

(MONDO)