01.07.2009.

Konfederacija slobodnih sindikata najavljuje generalni štrajk

Autor: Lj. B.

Ukoliko Vlada Srbije nastavi da merama za ublažavanje efekata krize krši prava radnika, smanjuje im plate i konačno ne počne da pregovara sa sindikatima, bićemo primorani da stupimo u generalni štrajk - rekao je juče na konferenciji za novinare predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović.

On je istakao da se Vlada ponaša suprotno svim konvencijama UN, zakonima, ali i Ustavu i da se štiteći interese krupnog kapitala uopšte ne bavi radnicima koji sve „više padaju u siromaštvo“. „Katastrofalne privatizacije su dovele do masivnih otpuštanja radnika, ne postoji svest u vlasti da treba da se razgovara sa sindikatima, nema nikakvog dijaloga i socijalni nemiri su praktično neminovnost“, rekao je Cvetanović.

Predsednik sindikata PTT-a Aleksandar Pavlović rekao je da je Konfederacija slobodnih sindikata juče podnela Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o privremenom smanjivanju plata u državnoj administraciji i javnom sektoru. „Ovaj zakon je u praksi derogirao Zakon o radu, a kolektivni ugovori su tako stavljeni van snage“, naglasio je Pavlović. PTT je, prema njegovim rečima, samo jedan od primera u kom smanjenje plata zaposlenima nije donelo ništa dobro, ni radnicama, ali ni državi. „Majske zarade vraćene su na prosek od januara-februara, što predstavlja umanjenje za gotovo devet odsto. Više od 11.000 zaposlenih u PTT-u prima platu ispod republičkog nivoa, dok je svega 2.300 onih čija je zarada veća od 40.000 dinara. U budžet je na osnovu toga bilo uplaćeno 3,1 miliona dinara, dok je na ime poreza i doprinosa u budžet otišlo 2,1 miliona dinara - rekao je Pavlović.