www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

01.07.2009.

Mobilna telefonija: Od danas SMS u roamingu unutar EU smanjen sa 28 na 11 evro centi

Autor/izvor: SEEbiz / Danas

Građani Evropske unije od danas će moći da uživaju u još jeftinijem telefoniranju dok su u roamingu, međutim to bi za građane Srbije moglo da bude loša vest i da donese još skuplju upotrebu telefona kada putuju na teritoriji Unije.

Prema predlogu Evropske komisije, koji je podržao Evropski parlament, cena slanja SMS poruke u roamingu unutar EU od danas će biti smanjena sa 28 na svega 11 evrocenti. Takođe, pojeftiniće i korišćenje Interneta preko mobilnog telefona jer će megabajt koštati najviše jedan evro. Da ne bi preterivali sa „surfovanjem“ u romingu, operateri će imati pravo da prekinu konekciju kada korisnik potroši 50 evra, osim ukoliko odabere veći limit. Na kraju, biće nastavljeno i dalje smanjivanje cena poziva u romingu pa će minut odlaznog poziva pasti na 43 evro centa, a minut dolaznog na 0,19 evrocenti.

Iako je reč o dobroj vesti za korisnike mobilnih telefona u Evropskoj uniji, to uglavnom donosi glavobolje građanima zemalja izvan EU. Praksa je takva, ukazuju stručnjaci, da evropski operateri, primorani od strane Evropske komisije da snize cene roaminga, gubitke kompenzuju tako što povećaju tarife za građane iz ostatka sveta koji dolaze u EU. U odnosu na prethodnu letnju sezonu evropski operateri uvećali su cene koje naplaćuju srpskim operaterima za 50 pa i 100 odsto. Zato se očekuje da uskoro stignu novi, uvećani cenovnici, makar kada je reč o slanju SMS-a i korišćenju Interneta. Operateri u Srbiji nadaju se da do toga ipak neće doći.

- Za sada nije bilo najava od strane partnera iz Evropske unije da žele da promene dogovorene cene prema Telekomu Srbija, u svetlu snižavanja cena koje početkom jula treba da primene u mobilnim mrežama u zemljama EU. Telekom Srbija će u pregovorima, ukoliko do njih dođe, svakako imati u vidu interes svojih korisnika kako bi im omogućio što povoljnije korišćenje mobilnih usluga kada se nalaze u inostranstvu - kažu za Danas u Telekomu Srbija.

U toj kompaniji podsećaju da su cene svih usluga iz rominga (minuta razgovora, SMS poruka i prenosa podataka) definisane ugovorima između dva partnera. Svaka promena tih cena je stvar pregovora i zahteva potpisivanje aneksa ugovora. U Telekomu ističu da je u prethodnom periodu bilo i snižavanja i povećavanja cena od strane roming partnera te kompanije. Oni podsećaju da su u toku prethodnih letnjih sezona izlazili su susret korisnicima organizujući letnje promocije za usluge iz rominga.

Oni podsećaju da cenovnike drugih operatera dobijaju svakodnevno, ali da ne mogu precizno da kažu da li će ili koliko poskupeti roming saobraćaj.