www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

09.07.2009.

Podela besplatnih akcija NIS-a u avgustu ove godine, od planiranih 270 evra samo 96 evra

Podela besplatnih akcija zaposlenima i bivšim radnicima NIS-a trebalo bi da počne u zakonom propisanom roku, dakle tokom avgusta i taj rok će biti ispoštovan, kaže za „Politiku” Nikola Papak, savetnik ministra ekonomije. On napominje da sada ne može da se licitira kolika će biti vrednost jedne akcije i podseća da je pri Vladi Srbije osnovana radna grupa koja se bavi podelom besplatnih akcija.

Na konstataciju da u Ministarstvu energetike ne mogu ništa više da kažu o rokovima za početak podele NIS-ovih akcija, jer se čeka mišljenje Ministarstva ekonomije, Papak kaže da je i predstavnik Ministarstva energetike u toj radnoj grupi i da nema razloga da se čeka bilo čije mišljenje, jer svi oni zajedno rade.

Zakonski rok za početak podele besplatnih akcija zaposlenima, bivšim radnicima NIS-a i građanima jeste 10. avgust. Pravo na besplatne akcije ima 24.890 zaposlenih i bivših radnika NIS-a, kao i nešto manje od pet miliona građana Srbije, kaže Đorđe Petrović, predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS-a.

" Zakonska obaveza je da podela besplatnih akcija počne najkasnije šest meseci od prodaje javnog preduzeća čije su akcije predviđene za besplatnu podelu. S obzirom na to da je NIS kupljen u februaru, 10. avgust bi trebalo da bude poslednji rok za početak podele akcija ", pojašnjava Petrović.

Međutim, predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS-a sumnja da će taj rok biti ispoštovan. Zbog toga je ovo udruženje pre dve nedelje Ministarstvu ekonomije, na koje ih je uputilo Ministarstvo energetike, poslalo pismo s molbom da razgovaraju o početku podele besplatnih akcija, jer to zanima veliki broj građana. Ali, odgovor nisu dobili.

Upitan šta bi mogao biti razlog eventualnog odlaganja roka za početak podele besplatnih akcija, Petrović kaže da je glavni problem što je „Diloit i Tuš” procenio da kompanija vredi 2,2 milijarde evra, a 51 odsto je prodat za 400 miliona evra. Zbog toga je vrednost jedne akcije sa očekivanih 270 evra pala na 96.

Po ugovoru potpisanom s „Gaspromnjeftom”, kupac je dužan da akcionarima plati akciju po ceni po kojoj je i on kupio, dakle 96 evra, kaže Petrović.

Ovaj naš sagovornik inače odbija spekulacije da je razlog eventualnog pomeranja roka za početak podele besplatnih akcija to što je stiglo mnogo pritužbi zaposlenih i građana koje tek treba razmotriti, a rokovi su prekratki.

U Ministarstvu energetike, kako nam je rečeno, ne mogu ništa preciznije da kažu o početku podele besplatnih akcija, jer čekaju instrukcije i mišljenje Ministarstva ekonomije. Oni ipak tvrde da je tačno da ima dosta žalbi radnika NIS-a i građana, što bi moglo da utiče na odlaganje roka za početak celog posla.

Veljko Žunić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS Rafinerije „Pančevo”, potvrđuje da sada niko ne može da kaže da li će 10. avgust kao rok za početak podele besplatnih akcija biti ispoštovan. Pre četiri dana iz Ministarstva ekonomije im je rečeno, kako kaže, da se o tome raspitaju u pomenutoj vladinoj radnoj grupi.

"Pre tog odgovora obraćali smo se Ministarstvu energetike koje nas je uputilo na Ministarstvo ekonomije, iz čega zaključujemo da je počelo prebacivanje vrućeg krompira", kaže Žunić. "Zato je nedavno na sastanku Samostalnog sindikata energetike i petrohemije odlučeno da se o svemu zatraži objašnjenje od premijera Srbije i predsednice Narodne skupštine", kaže Žunić.

Prema članu 24. Zakona o podeli besplatnih akcija građanima, radna grupa treba najpre da pripremi akt o podeli akcija kompanije koji Vlada Srbije treba da usvoji. A ta procedura još nije ni počela, ukazuje Žunić.

(MONDO)