www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

10.07.2009.

SINDIKATI ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU NAJAVILI BLOKADU RADA DRŽAVE

Branićemo plate po svaku cenu

Sindikalne vođe zaposlenih u javnom sektoru najavile su potpuni prekid rada ukoliko se ostvari najava vlade da posle kontrole MMF u avgustu, dođe do smanjenja ili dodatnog oporezivanja plata zaposlenih u javnom sektoru. Zajednički stav njihovih sindikata je da će se takvoj odluci žestoko suprotstaviti.

- Od septembra nam ne gine sukob sa vladom. Samo je pitanje vremena kada će čitava situacija dovesti do socijalnih nemira većih razmera - kaže za Glas generalni sekretar Konfederacije socijalnih sindikata Dragan Marjanović.

Štrajk sudova

Predsednica Sindikata zaposlenih u pravosuđu Slavica Živanović ističe da su oni možda i u najgorem položaju jer su plate u pravosuđu na nivou iz 2006. godine.

- Borićemo se, a ako zarade i dalje budu samo malo iznad minimalnih, doći će i do obustave rada, a ja imam hrabrosti da to i sprovedem - kaže Živanovićeva.

Ona smatra da MMF decidirano ne traži smanjenje plata, već umanjenje javne potrošnje, ali, kako kaže, za vlast ne važe nijedan zakon ni uredba.

- Imaćemo dogovor na republičkom odboru šta nam je činiti jer zaista nije fer da uvek budu najopterećeniji oni koji su najugroženiji - rekla je Živanović.

Konfederacija zastupa velike državne sisteme, a njeni osnivači su reprezentativni sindikati iz javnog sektora: Sindikat radnika EPS, Sindikat PTT Srbije, Jedinstveni sindikat „Telekoma Srbije“, Sindikat „Telekoma Srbija“, Sindikat Finansijskih organizacija Srbije, Sindikat radnika NIS i Unija sindikata.

- Radnici ne mogu da podnesu sav teret i zato od vlade zahtevamo da mere koje hoće da sprovede donosi uz dogovor sa sindikatima, ali ne samo sa onim reprezentativnim koji sede u Socijalno-ekonomskom savetu, već da se formira krizni savet, pa da svi socijalni partneri zauzmu neki stav - kaže Marjanović.

Sličan stav zastupa i Unija sindikata prosvetnih radnika. Kako njihov predsednik Leonardo Erdelji kaže, vlast ne može da se stalno vadi na svetsku krizu.

- Nećemo štrajkovati zbog 800 dinara. Pristali smo na to da nam se plate zamrznu iako nam je sledovalo povećanje od osam odsto, ali da nam ih smanje, nema šanse. Biće loma po svaku cenu ako nam smanje plate! U zemlji u kojoj stalno neko stavlja šiju na šinu na kraju će neko nekom drugom da zavrne šiju - odlučan je Erdelji.