www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

03.08.2009.

Kasne besplatne akcije NIS-a

Izvor: Politika

I dok nadležni tvrde da je razlog kašnjenja veliki broj pritužbi građana, Đorđe Petrović kaže da vlada ne zna kako javnosti da saopšti da je realna vrednost NIS-ovih akcija 96, a ne 270 evra kako je procenio „Dilojt i Tuš”

Da li je „Dilojt” pogrešio: zgrada NIS-a u Novom Sadu Zaposleni i bivši radnici NIS-a neće početkom avgusta dobiti besplatne akcije, kako im to po zakonu pripada, ali se čini sve da im se ovi vlasnički papiri podele što pre, potvrdio je juče za „Politiku” Dušan Mrakić, državni sekretar u Ministarstvu energetike.

Upitan koji je krajnji rok do kada bi akcije mogli da dobiju, Mrakić kaže da će se požuriti kako bi im one bile podeljene do kraja avgusta, najkasnije početkom septembra. A kao razlog odlaganja (zakonski rok za početak podele NIS-ovih akcija šest meseci od privatizacije, odnosno 10. avgust) Mrakić navodi veliki broj pritužbi radnika, (oko 1.000) koji bi da ostvare ovo pravo, ali imaju problema da to realizuju.

– Imam uveravanja iz Ministarstva ekonomije da će se ubrzano raditi na rešavanju pritužbi kako se rok za početak podele NIS-ovih akcija ne bi prolongirao u nedogled, ističe on i dodaje da je o svemu obavestio i sindikat radnika NIS-a.

Goran Takić, predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, kaže za naš list da je pola godine bilo dovoljno da se sve pripremi za početak podele besplatnih akcija. Zaposleni i bivši radnici sačekaće do kraja avgusta, ali posle toga će „zaoštriti retoriku”, jer je dosta onih koji žele što pre da ostvare ovo svoje pravo. Nekima je potreban novac, a neki bi da iznesu akcije na berzu, kaže on.

Cilj sindikata je da se akcije podele u zakonskom roku. „Gaspromnjeft” je u obavezi da u roku od 24 meseca ponudi da otkupi akcije radnika i to najmanje po ceni po kojoj su je i oni kupovali kada su preuzimali NIS – 96 evra po akciji.

– Zaposleni kojima se to učini malo mogu izneti akcije na berzu i čekati da cena skoči, što je realno očekivati ako se zna da se ruski partner obavezao da će u narednom periodu uložiti oko 570 miliona evra u modernizaciju – zaključuje Takić.

Đorđe Petrović, predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS-a, kaže za naš list da je nepoštovanje rokova za podele besplatnih akcija NIS-a slika i prilika onoga što mogu očekivati i ostali građani Srbije koji su konkurisali za podelu akcija, budući da su im se obećavale akcije u protivvrednosti 1.000 evra po čoveku.

– Nije tačno da je razlog za pomeranje roka za isplatu besplatnih akcija veliki broj pritužbi koje ne mogu da se reše do 10. avgusta, već što niko u vladi ne sme da kaže da je vrednost kompanije prodate za 400 miliona evra, procenjene na osnovu izveštaja „Dilojt i Tuša” na nerealnih 2,2 milijarde evra, uticalo na pad vrednosti akcije sa 270 na 96 evra. Jedino što vladi preostaje jeste da izađe s tačnim podacima – kaže Petrović.

Pravo na podelu akcija ima 24.890 zaposlenih i bivših radnika NIS-a i nešto manje od pet miliona građana Srbije. Prema članu 24. Zakona o podeli besplatnih akcija, radna grupa treba najpre da pripremi akt o podeli akcija kompanije koji bi vlada usvojila da bi se uopšte počelo sa podelom tih akcija, što još nije urađeno.

Upitani na osnovu čega u Ministarstvu ekonomije tvrde da zakonski rok za podelu besplatnih NIS-ovih akcija nije 10. avgust, već 31. decembar 2010. godine, u Sindikatu NIS-a kažu da to nije tačno i da je 2010. krajnji rok za podelu akcija svih javnih preduzeća, a ovde se radi o akcijama NIS-a.