www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

14.08.2009.

20 samoubistava u Frans Telekomu u poslednjih 18 meseci

Autor: Beta | Foto:AFP |

Zaposleni u francuskoj kompaniji za telekomunikacije Frans Telekom protestovali su juče u Bezansonu, na istoku zemlje, zbog samoubistva jednog kolege, dvadesetog u toj kompaniji u poslednjih godinu i po dana, koje sindikati pripisuju lošem upravljanju.

"Ovo je 20. samoubistvo u Frans telekomu od 2008. godine", rekao je agenciji Frans pres Patrik Akerman, delegat sindikata Sid PTT. On je rekao da je bilo 12 pokušaja ubistva od 2008. i četiri samoubistva samo od 14. jula ove godine.

Između 120 i 150 radnika Frans Telekoma protestovalo je juče, na poziv sindikata CGT i Sud PTT, ispred lokalnog sedišta kompanije posle objave o smrti kolege.

Nikola G. (28) neoženjeni tehničar, nedavno je postavljen na mesto koje je smatrao ponižavajućim, rekao je predstavnik sindikata Sud PTT Žak Trimaj. Mladić nije ostavio oproštajno pismo da objasni svoj čin ali, kako kaže Trimaj, "uzroci su stalno isti, upravljanje firmom, stres i loši uslovi rada".

Jedan zaposleni u Frans Telekomu ubio se 14. jula i napisao da je to učinio zbog "preopterećenosti na poslu" i "upravljanja terorom".

Sindikati od 2008. godine prozivaju grupu Frans telekom, u kojoj država još uvek ima 26 odsto udela, i koja zapošljava 187.000, zbog talasa samoubistava među njenim zaposlenim.