www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

14.08.2009.

Slovenci i Austrijanci kupuju najlikvidnije srpske akcije

Izvor: EMportal

Unicredit bank Austria bila je najveći kupac domaćih likvidnih akcija proteklih nekoliko trgovačkih dana, kažu u Sinteza Invest Groupu. „Zbog toga su zabeleženi solidni prometi i rast većina hartija“, kažu u ovoj borkerskoj kući i dodaju da je najverovatnije reč o nekolicini slovenačkih i austrijskih portfeljnih investitora kojima je ovo kastodi račun a koji uglavnom kupuju Aik, banku, Agrobanku, Komercijalnu banku i Energoprojekt holding.

Ovo su jedne od najlikvidnijih hartija na srpskom tržištu kapitala a zbog nelikvidnosti akcijama kompanija Ikrabus, Ratko Mitrović i Banini od danas će se trgovati po metodi preovlađujuće cene. Iz ovog segmenta na metod kontinuiranog trgovanja „prelaze“ deonice Jedinstva iz Sevojna i prioritetne akcije Duvanske industrije iz Niša.

Iz 229 transakcija promet je vredeo 73,63 miliona dinara odnosno 789.354 evra. Investitori su dominantno trgovali akcijama, za 64,36 miliona dinara dok je u obveznice uloženo 9,27 miliona dinara.

Najaktivniji brokeri su Sab Monet sa udelom od 23,37 odsto u ukupnom prometu i 0,87 odsto u broju transakcija, M&V Investments sa 22,6 odsto zastupljenosti u prometu i 4,37 odsto u broju transakcija i East west invest sa udelom od 7,5 odsto u ukupnom prometu i 1,09 odsto u broju transakcija.