www.sindikat026.com

Sindikat Telekoma "Srbija" SO MG Smederevo

print

27.08.2009.

KINEZI NUDILI DA PRIVATIZUJU NAŠEG OPERATERA

Tokom posete predsednika Borisa Tadića Narodnoj Republici Kini, u srpskoj delegaciji bio je i generalni direktor „Telekoma Srbija“ Branko Radujko, a predstavnici kineske vlade izrazili su želju da privatizuju ovo državno preduzeće. Predsednik Tadić je, kako saznajemo, Kinezima saopštio da privatizacija „Telekoma“ zasada nije na vidiku.

Razlozi za ovakvu Tadićevu izjavu su, kako saznajemo, to što je „Telekom“, za razliku od Naftne industrije Srbije i većine drugih državnih preduzeća, i za vreme krize ostvario profit, kao i to što će „Telekom“ na tržištu vredeti više po okončanju globalne ekonomske krize.

Generalni direktor „Telekoma“ Branko Radujko je, međutim, demantovao da je sa Kinezima razgovarano o prodaji „Telekoma“.

- U Kini nije bilo govora o privatizaciji „Telekoma Srbija“, ali jeste o nastavku veoma dobre saradnje u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija. „Telekom“ godinama sarađuje sa jednim od vodećih proizvođača telekomunikacione opreme kompanijom „Huavei“ - saopštili su iz pres-službe „Telekoma“.

Generalni direktor „Telekoma“ ranije je ocenio da zasada ne bi trebalo privatizovati ovo državno preduzeće, već da ga treba pripremiti za širenje ili prodaju kada situacija na tržištu bude bolja.

- Nije dobro prodavati takvu kompaniju zarad jednog godišnjeg budžeta. U ovom trenutku nije moguća dobra prodaja - rekao je Radujko. On je takođe objasnio i da je problem „Telekoma“ dug te kompanije koji je teško otplaćivati u uslovima „neekonomskih cena u osnovnoj delatnosti, fiksnoj telefoniji i sve jače konkurencije“.

- Dodatni problem je promena kursa dinara, jer kompanija prihod ostvaruje u dinarima, a dug otplaćuje u stranoj valuti i teško je plaćati iako je kompanija profitabilna. „Telekom“ se, inače, zadužio pre svega zbog širenja u Crnoj Gori i Republici Srpskoj - kazao je generalni direktor te kompanije.